Финансовият министър Владислав Горанов категорично отказва държавният бюджет да финансира дезинсекционните мероприятия на дунавските общини и борбата им с комарите. В отговор на депутатски въпрос министърът посочва, че има трайна тенденция за увеличаване на постъпленията от данъци към общинските бюджети. И всяка община трябва да финансира тези дейности със собствени средства.

„Притесненията на живущите в тези райони расте с наближаването на пролетта и времето за популацията на комари. Повечето общини не разполагат с финансови средства за организиране и провеждане на навременни и ефективни дезинсекционни третирания“, предупреждават депутатите на БСП Крум Зарков, Георги Стоилов и Пенчо Милков, които са от русенския избирателен район.

Социалистите припомнят, че по становища на здравните експерти, ако популацията на комари не бъде сведена до минимум в блатата през април, България ще има сериозни проблеми със заболяването западнонилска треска, което води до възпаление на мозъка.

„Според здравните експерти, през тази година трябва да се взмат мерки за унищожаването на комарите във водоемите, за да се предотврати опансостта от западнонилска треска. Това трябва да се извърши преди разлистването на дърветата“, посочват депутатите.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче смята, че тази отговорност е на общините. 

„Подобен тип дейност следва да се организира от общините, със силите и средствата, с които те разполагат. Основани за това ми дава очертаващата се страйна тенденция на увеличение на постъплнеията от имуществени данъци по общинските бюджети. Така например, за 2018 г. е отчетен ръст от 65 млн. лв. псрямо отчетените постъпление по този параграф за предходната година. Към тази положителна тенденция може да прибавим и постоянното увеличение на размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините. За 2019 г. одобрените със закона за държавния бюджет трансфери, без общата субсидия за делегираните от държавата дейности, са в размер на 511,3 млн. лв., които са с 30 млн. лв. повече спрямо одобрените за 2018 г.“, се казва в отговора на финансовия министър.

И завършва, че през последните години не са планирани подобни разходи извън одобрените с годишните закони за държавния бюджет.