49-годишна жена разви рядък вид рак на кръвта, след като ѝ бяха поставени импланти в задните части, съобщава бТВ. Онкологичното заболяване било диагностицирано година, след като пациентката се подложила на интервенцията.

Хирурзи от Южнокалифорнийския университет за пръв път съобщиха за връзка между операция по поставяне на текстурирани импланти в задните части и развитие на анапластична едроклетъчна лимфома.

По кожата на жената в областта, където са били поставени имплантите, се образували язви, а след направено изследване лекарите установили, че около тях се е събрала течност.

Оказало се, че ракът се е разпространил и в други части на тялото на пациентката, включително и в белите ѝ дробове. Пациентката се подложила на химиотерапия, но починала след няколко месеца.

По-рано компетентните органи съобщиха за 457 случая на рак след поставяне на гръдни импланти. Девет от тях приключиха със смъртта на пациентките.

„Въпросът не е в локализацията, а в типа импланти и времето от момента на операцията. Наличието на възпаления и генетичното предразположение са главните фактори”, коментира президентът на Американското дружество на пластичните хирурзи Алън Матрасо.

Той добави, че текстурираните импланти все по-рядко се използват за увеличаване на задните части, а клиентите предпочитат бразилската версия – преместването на мазнините от корема, гърба и бедрата в задните части.