С декларация, озаглавена "О, НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ ...“ (главните букви са в оригинала - б.р.) от партия НФСБ обвиняват президента Румен Радев, че е нарушил Конституцията в навечерието на националния празник 3 март. Хората на Валери Симеонов искат извинение и... сезират прокуратурата. 

Причината - държавният глава си позволил да говори на английски език с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе на посещение в България. 

В патетичната си декларация от НФСБ "изразяват възмушението си от от грубото погазване от Президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „официалният език в републиката е българският“. 

"На 01.03.2019г. в Президентството на Република България Президентът Радев разговаря с Генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като, че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!", пише в позицията, изпратена до медиите от ръководството на партията. 

Според партията "езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си Президентът Радев унижи не само свещеният език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява".

И не само - въпросното "прегрешение" на държавния глава било повторно - след като премълчал "назидателната реч на руския патрирах Кирил точно преди една година." От партията на Валери Симеонов питат Радев на какъ език би посрещнал например турският президент Реджеп Ердоган, ако дойде в България.

НФСБ настоява президентът да се "извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин"

Формацията на Валери Симеонов все пак заявява, че трудно може да се обоснове "достатъчна тежест на нарушението", за да иска отстраняване на държавния глава за нарушаване на Конституцията (затова, че говори на английски език). Но се обръща към прокуратурата... "с искане да се произнесе по законосъобразността на  действията на държавния глава".