Той скочи с парашут над вражеска територия. Стреля във въздуха, за да държи на разстояние разгневените местни, метна се в езеро и унищожи документи като ги изяде. 

Така "Вашингтон пост" героично описва действията на индийския пилот, който е най-обсъжданият човек тези дни от двете страни на индийско-пакистанската граница.

Абхинандан Вартхаман

От момента, в който военният летец Абхинандан Вартхаман, беше свален на пакистанска територия в сряда при въздушни сблъсъци между двете държави, историята на неговото оцеляване вълнуваше Индия и Пакистан - макар и с различни мотиви. И някак очовечи натегнатите отношения между двете съседки, които са в постоянни затихващи и възобновяващи се конфликти още от отцепването на част от Индийския полуостров и създаването на независимата държава Пакистан.

Индийският пилот беше заловен ден след като индийските бойни самолети бомбардираха това, което Делхи определи като военен лагер в Пакистан, откъдето се смята, че са отговорните за самоубийствените бомби в Кашмир на 14 февруари (тогава загинаха най-малко 40 парашутисти). 

Пакистан освободи в петък заловения индийски пилот в история като от боливудски филм.

Абхинандан Вартхаман е сред бойните пилоти, които трябва да отблъснат пакистанско нападение по границата, но неговият МиГ-21 Бисон е изчезнал, съобщи в сряда външното министерство на Индия. От пакистанска страна дойде съобщението, че са свалили два самолета, а един пилот е заловен. Индия потвърди тогава само за една машина и пилот.

Жест на мир

В четвъртък стана ясно, че Исламабад ще върне Абхинандан на Делхи, пакистанският премиер Имран Кхан съобщи, че страната му ще направи този "жест на мир", а много коментатори отбелязоха, че освобождаването на пилота е разредило силно напрежението в една от най-сериозните кризи от десетилетия между двете държави, които освен че се намират постоянно на границата на изострянето на двустранните си отношения, са и сериозни ядрени държави.

Късно в петък Вартхаман прекоси пеш граничната бразда на Вагах, мина през металната врата, която разделя двете държави, и се здрависа с офицерите по сигурността от индийска страна.

Беше посрещнат като герой. Стотици индийци на място чакаха появата на пилота цял ден, на мястото имаше струпване на националните медии, коитоъправеха прочувствени репортажи, а индийският премиер Нарендра Моди приветства Вартхаман като го похвали за "куража, който е за пример". 38-годишният летец от южноиндийския град Ченай сега ще трябва да мине през сериозни медицински изследвания и прегледи, уточниха властите в Делхи.

Тревожната атмосфера се поуспокои в петък още повече след като Пакистан отвори отново въздушното си пространство като позволи пътуването до четирите най-големи града в страната. Индийските власти съобщиха, че националните избори ще се проведат по предварителния график - през април и май.

Сагата

Индийците трепетно следяха всяко действие в сагата на Вартхаман. Първото видео, което беше разпространено от пакистанските власти, показваше как го отвеждат от мястото на разбиването на самолета, където тълпа от местни хора го е обградила. Чуваше се и как пакистански войник казва на хората да престанат. Второ, будещо сериозни критики, видео беше пуснато от пакистанското министерство на информацията. На него се виждаше как пилотът е със завързани очи, окървавено лице и отговоря спокойно на въпроси, докато е задържан от пакистанците.

След острия протест на МВнР на Индия до Пакистан и заплахи, че има нарушаване на Женевската конвенция заради лошото отношение към заловения ранен пилот, пакистанските военни публикуваха ново видео, в което обясниха, че "пилотът получава отношение съобразно нормите на военната етика". На него той даже пие чай и вече не е със завързани очи. Отказва да отговори на въпроси за неговите операции или детайли за машината, като същевременно хвали отношението към него от страна на пакистанската армия и вкусния чай.

Това видео вдъхнови пакистанските медии и социалните мрежи. От една страна - то по пропагандни цели беше употребено, за да се покаже благородството на пакистанската армия, потребителите в интернет надълго обсъждаха и смелото поведение на летеца и как добре се е държал, как е похвалил "домакините си". В Индия точно това видео не получи голям отзвук по медиите. 

И от двете страни на границата обаче се надигнаха гласове, че Абхинандан трябва да бъде освободен. От обикновени хора до най-видните звезди на Боливуд - всички се вълнуваха за съдбата на военния летец.

 

 

"Като истински войник", каза баща му Симхакути Вартхаман в изявление.

Имаше и четвърто видео, за което се смята, че е снимано малко преди освобождаването на Вартхаман и разпространено от пакистанската информационна агенция. В клипа пилотът хвали пакистанските власти и критуква индийските медии, че нагнетяват напрежение.

Бащата на заловения летец също е летец - награждаван старши офицер от индийските военновъздушни сили, който е бил и въздушен маршал. По ирония на съдбата преди време е бил консултант към филм, който разказвал за пилот, хвърлен в затвор в Пакистан след като е бил заловен по време на война. В четвъртък през нощта родителите на Абхинандан хванаха самолет за Делхи. Когато пътниците разбрали кой пътува с тях, започнали бурно да ги аплодират, съобщиха индийските медии като разпространиха и клипове, качени в социалните мрежи от свидетели на случката.

Ден след освобождаването напрежението пак взе да расте

Ден след освобождаването на индийския пилот обаче настроенията започнаха да се променят. Видеозаписът, в който Абхинандан благодари на пакистанските власти (без значение дале и режисиран), предизвиква все по-силен гняв в Индия, предаде Франс прес.

В събота се подновиха и стълкновенията между двете страни, с минометна и артилерийска стрелба. В Кашмир на границата между Индия и Пакистан бяха убити двама пакистански войници, съобщи пакистански военен източник, загинаха и четирима цивилни.

Пакистанският премиер предложен за Нобелова награда

Пакистанският премиер обаче реши, че може да използва случая да подчертае благородството си и да си направи малко международна реклама.

Близо 300 000 пакистанци се бяха подписали до събота след обяд в две петиции с искане техният министър-председател Имран Хан да бъде номиниран за следващата Нобелова награда за мир, след неговите успокояващи решения и изявления, във връзка с кризата с Индия.

Инициативата започна в четвъртък в туитър, когато премиерът обяви освобождаването на индийския пилот.

В туитър стана много популярен хаштагът НобелПийсФорИмранХан (#NobelPeaceForImranKhan.

Разпространяват се две онлайн петиции със сходен текст, в който се настоява Имран Хан да бъде номиниран за Нобеловата награда за 2020 г. "за усилията му за мир и диалог в азиатския регион по различни конфликти: Пакистан-Индия, Афганистан-САЩ, Близък изток и т. н.".

"Ценният му принос заслужава международно признание с Нобелова награда за 2020 г.", се добавя в петициите, подписани съответно от 59 000 и от 237 000 души.
Пакистанският министър на информацията Фавад Ахмед Чоудри вече внесе в Националното събрание резолюция с искане Нобеловата награда да бъде присъдена на Хан.

"Имран Хан изигра пълна с проницателност роля в намаляването на напрежението между Пакистан и Индия", се казва в резолюцията, на фона на увеличилите си успокояващи изказвания на Хан през последните дни.

Инициативата беше приветствана от цялата политическа класа и пакистанските медии, които рядко са в унисон.

Много преди да стане премиер миналото лято, Имран Хан призоваваше да се преговаря с талибаните, вместо да се воюва с тях в племенните пакистански райони, което му спечели прозвището Талибан Хан.