Управлението на Виктор Орбан задълбочава битката си с неправителствения сектор в Унгария. Полицията отново претърси офиса на организацията Okotars, разпределяща норвежки дарения в странта. Конфликтът навлезе в нова фаза след като на действията на унгарската полиция се противопостави и държавата Норвегия.

Властите в Осло осъдиха във вторник силовите действия на Унгария. По-рано тази година започна разследване срещу Norway Grants и получателите на дарения от тази програма, като властите твърдят, че чрез нея Норвегия подпомага политически цели на опозиционни организации. По-късно то бе разширено с проверка за злоупотреба с фондове и нелегална банкова дейност в Okotars - фондацията, раздаваща финансирането от Norway Grants в Унгария.

"Открихме нередности в дейността на Okotars, която е раздавала средства в нарушение на първоначалните си цели. Дали са се занимавали нелегално с банкова дейност ще установи съдът", коментира пред "Ройтерс" Золтан Ковач, говорител на правителството.

В понеделник специален отряд на полицията претърси офисите на Okotars и конфискува кашони с документи.

"Тази история достигна съвсем ново равнище", каза директорът й Вероника Мора. Тя отхвърля твърденията за злоупотреби. Според нея полицейската акция е била "скандална и напълно несъответстваща на разследването".

Конфискуваните документи са за краткосрочен кредит, отпуснат напълно законно при минимална лихва на неправителствени организации, за да им помогне да съфинансират проекти с европейско участие. Агентите са иззели и документи, засягащи дейността на Okotars с организации, които правителството определя като проблемни заради "връзките им с леви партии". Става дума за организации като "Прозрачност без граници", Унгарският съюз за граждански свободи и портала за разследваща журналистика atlatszo.hu.

В отговор на тези действия Норвегия замрази 153,3 млн. евро, предвидени за Унгария съгласно договора за участие на скандинавската страна в Европейското икономическо пространство. Но 13,5 млн. евро, отпуснати за програмата Norway Grants, ще бъдат използвани.

В специално изявление във вторник норвежкият министър по европейските въпроси заяви, че Унгария се плъзга към авторитарно общество. "Като изпращат полицията, унгарските власти продължават тормоза си над организациите на гражданското общество", каза Видар Хелгесен.

"Акцията им е напълно неприемлива. Тя демонстрира, че унгарското правителство възнамерява да прекрати дейността на онези НПО, които са критични към властите. Тя показва също, че Унгария не спазва общите европейски ценности за демокрация и добро управление."

Будапеща отхвърли обвиненията като "политически мотивирани", допълва Ройтерс.

Според официално съобщение на унгарското правителство, публикувано на страницата му в интернет, „наскоро беше установено, че обратно на първоначалния замисъл и декларирани цели – средствата да отиват за подпомагане на гражданското общество, Okotars пряко и непряко е използвала фондовете за партийни политически цели“.

„Унгарското правителство вярва, че финансовите средства, които се осигуряват за подпомагане на гражданското общество, трябва стриктно да бъдат отделени от финансирането на политически партии и не могат да бъдат използвани за финансиране на партийни дейности“.

В съобщението се казва и че ако е необходимо, Унгария ще се обърне към Европейската комисия, за да бъде медиатор в спора и с норвежката страна.     

Според Hungarian Free Press освен офисите на Okotars полицаите са претърсили и помещенията на още една неправителствена организация - Фондация за развитие на демократичните права. Претърсен бил и офисът на счетоводител, който обслужвал двете НПО-та. Полиция се появила и в домовете на хората, които работят в Okotars.

Седмица по-рано проправителственият всекидневник Magyar Nemzet съобщи, че Okotars е използвала фондове, за да финансира други неправителствени олганизации, които имали дългове. Полицията потвърдила, че е започнала разследването въз основа на тези обвинения във вестника, близък до Виктор Орбан.

Според Вероника Мора, директорът на Okotars, организацията й е осигурявала еднократни и временни заеми на граждански групи, но това било напълно законно и че никога не е влизала в постоянни отношения на кредитиране на други организации. 

Унгария получава Norway Grants от 2004 г., това са грантове от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които подпомагат развитието на определени държави членки на ЕС. През 2012 г. норвежката страна посочи управлението и разпределението на средствата в Унгария да се извършва от неправителствената организация Okotars.

Атаките на властта в Унгария срещу неправителствения сектор започват още след изборите през април, които партията на Виктор Орбан спечели с внушителна преднина. Веднага след изборите началникът на кабинета на Орбан Янош Ласар писа до Видар Хелгесен, министър по европейските въпроси в новрежкото правителство, като заяви, че вижда знаци, че Норвегия се опитва да оказва влияние върху унгарската политика чрез помощите, които отпуска. През юни имаше претърсвания на офисите на Okotars и на други НПО-та.

„Посланието на Орбан е ясно - иска неговите ръце да са единствените, които хранят НПО-та“, каза след претърсванията през юни Вера Мора. „Ако не ви харесва, ще гладувате“.

Орбан става все по-чувствителен към критиците си, според които неговата дясно-центристка партия Fidesz непрекъснато увеличава властта си като подкопава независимостта на институции като съдебната власт и централната банка. 

Според някои наблюдатели Орбан върви по стъпките на руския президент Владимир Путин в отношението си към неправителствените организации. През 2012 г. руският парламент прие закон, дефиниращ като „чуждестранни агенти” неправителствените организации, финансирани от чужбина. Противоречивата законова мярка беше заклеймена както от ЕС, така и от САЩ. Според нея нарушенията на закона ще се наказват с тежки глоби или затвор.

Следвайки препоръката на президента Путин попадащите под ударите на закона НПО-та, представляващи "чуждестранни агенти", трябваше да се вписват в специален регистър. След това специално упълномощен орган проучва дейността им и изисква от тях финансови отчети, и представя всяка година отчет в руския парламент. Тези организации бяха задължени да отбелязват на разпространяваните от тях материали своя статут на "чуждестранни агенти". При неспазване на изискавнията на закона, се предвиждаше да им се търси наказателна отговорност.