"Когато кажем, че Русия има особено влияние, трябва да споменем и че е претърпяла редица загуби - Македония е добър пример, Черна гора – още по-добър".

Това заяви пред бТВ проф. Иво Банац, хърватски историк, който преподава в "Йейл", коментирайки политиката на Месква на Балканите. Според него е трудно да се каже кой прави повече за разделянето на ЕС - Русия или Китай.

"Руското влияние е значително в Сърбия. Китайското влияние - от друга страна - не е толкова видимо. Много по-тихо е - не е свързано с конкретни проблеми, които трябва да се решат като Босна и Херцеговина, Косово и т.н. Но, когато погледнем какво правят - следват модела, който Китай прилага навсякъде по света – чрез различни строителни проекти, язовири, мостове, ЖП линии, магистрали и други създава клиентела и прави някои от държавите изключително зависими. Какво ще се случи с Косово – това е съществен въпрос. Когато Путин дойде в Белград, въпреки уверенията към правителството на Вучич, той каза и нещо неприятно за г-н Вучич - че решението на въпроса с Косово трябва да дойде като резултат на преговори между Сърбия и Косово, но не може да бъде направено извън контекста на Съвета за сигурност на ООН. Тоест - Русия да има вето на резултата", обясни проф. Банац.

Той цитира чешкият президент Земан, който е евроскептик, но все пак наскоро е казал, че ситуацията в Европейския съюз е ужасна но извън него е още по-зле.

"Европейският съюз се разцепва на различни сфери по интереси", смята проф. Банац.

Според него бъдещето не може да се планира без да се разбира миналото.

"Много често го чувам в нашата държава, предполагам, че и Вие в България често чувате "Стига с тези комунисти, Втора световна война, концентрационни лагери, не искаме повече да слушаме за това, искаме да говорим за бъдещето". Но никога няма да стигнете до втората част, ако не поемете всичко от историята и не се опитате да го предъвчете. Не говоря буквално за хранене, нищо подобно, а за сериозен и критичен поглед над историята, който ще помогне изключително много на държавите тук", каза проф. Банац.