Държавната руска корпорация "Росатом" е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа "Белене" в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ "Белене". Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а "Росатом" е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той.

Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка, съобщава БТА. 

Потенциалните инвеститори трябва да бъдат готови да се присъединят към реализацията на проекта при условията на българската страна - без предоставяне на държавни гаранции и сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, е посочено в документите за посещението на Медведев, цитирани от българската агенция.
По-рано министърката на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че България възнамерява до края на февруари да започне процедура за избор на стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ Белене, предаде БТА.