Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да активира член от закон от 1996 година за ембаргото срещу Куба, чрез който ще се санкционират чуждестранните компании, търгуващи с карибския остров, предаде Франс прес. До този момент Вашингтон "замразяваше" прилагането на закона, за да не се конфронтира със съюзниците си.
Параграф 3 от закона "Хелмс-Бъртън", който подсилва ембаргото от 1962 година, ще позволи на кубинските изселници да започнат съдебно преследване пред американските съдилища срещу чуждестранните компании. Причината за това са печалбите, които те са направили благодарение на национализираните компании след революцията от 1959 година. 
Досега американските президенти замразяваха клаузата на всеки 6 месеца, за да не влизат в конфронтация със съюзниците на САЩ. Доналд Тръмп обаче ще прекъсне тази практика и правителството определи на 1 февруари срок от 45 дни, за да преразгледа параграфа според американските интереси.
Тази офанзива се предприема, след като Тръмп неотдавна заяви, че "дните на комунизма са преброени във Венецуела, но също така в Никарагуа и Куба". Вашингтон упражнява силен натиск върху президента на Венецуела Николас Мадуро.

"Администрацията на президента Тръмп иска инвестициите да не стигат до Куба", заяви ръководещият делегацията на ЕС в Хавана Алберто Наваро. Той твърди, че "Дамоклевият меч" е надвиснал над чуждестранните компании в Куба.

ЕС е водещият чуждестранен инвеститор на карибския остров от 2017 година и основен търговски партньор на Куба.

"Гледаме на случващото се с много голямо безпокойство. Не можем да приемем, че една страна иска да наложи законите си извън границите си", добави Наваро пред Франс прес.

Прилагането на подобно "правно и политическо отклонение" ще постави Куба в трудно положение в усилията й да привлича чуждестранни инвестиции, признава бившият кубински дипломат и политолог Хесус Арболея. 
Социалистическият остров се опитва да намери пари, за да възроди икономиката си. През 2017 година Куба е получила инвестиции само за 2 милиарда долара, което е доста под 5-те милиарда долара, необходими за стимулиране на растежа.

"Страната ни е готова да се изправи срещу всякакви мерки за засилване на ембаргото, включително и прилагането на нови елементи от закона "Хелмс- Бъртън", каза министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес Париля.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи допълнителни финансови ограничения над армията и разузнавателните служби на Куба в обстановка на политическа криза във Венецуела, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ролята на Куба в узурпирането на демокрацията и подклаждането на репресии във Венецуела е ясна. Затова САЩ ще продължат да затягат финансовите ограничения над въоръжените сили и разузнавателните служби на Куба. Демокрациите в региона трябва да осъдят режима в Куба", заяви в Туитър съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън.