Писмо до председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол с искане за изключване на формацията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП са изпратили от Демократи за силна България (ДСБ), която също е член на европейската "партия майка". Мотивът: "Орбан се превърна в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики".

По-късно дванадесет партии, членки на ЕНП официално поискаха унгарският премиер Виктор Орбан и партията му ФИДЕС да бъдат изключени от нейните редици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От ДСБ определят управлението на Орбан и неговата партия ФИДЕС като "режим", превърнал се в "ключов съюзник на Владимир Путин в прокарване на неговите политики за разделяне и отслабване на ЕС". Правят паралел и с България в мандата на Бойко Борисов.

"Преди всичко – ФИДЕС и Орбан се превърнаха в отровен пример как, чрез безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес, е възможно в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989г. Пример, с готовност следван от Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа", посочват демократите.

От писмото до Дол става ясно и че Орбан е писал на ДСБ в търсене на подкрепа за ръководената от него партия в отговор на нарастващата вълна на негодувание в ядрото на про-европейски настроените гласоподавателите на ЕНП.

Междувременно днес Европейската комисия изобличи Унгария в нова лъжа в кампанията срещу имиграцията, предаде БТА от Брюксел. Говорител на Комисият отбеляза, че унгарското правителство заблуждава, че еврокомисарят по хуманитарната дейност Христос Стилиянидис е подкрепил доклад на Европейския парламент, в който се призовава за въвеждането на хуманитарни визи за улеснение на имиграцията.
Видяхме, че еврокомисарят Стилиянидис е обвинен, че е приветствал доклада. Всъщност казахме, че ще оценим това предложение на ЕП, поясни говорителят.
ЕК недвусмислено заяви, че кампанията на унгарското правителство не отговаря на истината и опитва да рисува мрачна картина на таен заговор за привличането на още имигранти в Европа. Независимо в кого от ЕК се прицелва тази кампания, ще отговорим със съразмерна сила, за да защитим нашата работа и за да изобличим неистините, посочи говорителят.
Истината е, че няма конспирация. Унгарците заслужават факти и винаги ще бъдем готови да им ги дадем, допълни той.

Ето пълния текст на искането на ДСБ до председателя на ЕНП:

Днес, с решение на ръководството на ДСБ, изпратихме официално писмо до председателя на ЕНП г-н Жозеф Дол с настояване да стартира процедурата, регламентирана в чл. 9 от Устава на ЕНП относно изключване на партия членка, окончателното решение за което се взима от Политическата Асамблея на ЕНП.

Нашите аргументи са ясни и принципни, те произтичат от завета на основателите на ЕНП и създателите на ЕС, от нашия християндемократически възглед за човека и обществото, от стремежа ни за силна и единна Европа, от последователната ни борба за енергийна, стопанска и политическа независимост на народите в Източна Европа от режима в Кремъл:

През последните години, г-н Орбан се превърна в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики;

Режимът в Будапеща, противно на националните традиции на унгарския народ и неговите стратегически интереси, се превърна в ключов съюзник на Владимир Путин в прокарване на неговите политики за разделяне и отслабване на ЕС;

Преди всичко – ФИДЕС и Орбан се превърнаха в отровен пример как, чрез безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес, е възможно в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989г. Пример, с готовност следван от Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа.

Лицемерните призиви за патриотизъм и християнски ценности не могат да ни заблудят, най-малко нас – българските патриоти. Ние видяхме как само преди броени седмици Орбан положи огромни лични усилия за проваляне на членството на Македония в ЕС и НАТО и дори даде убежище на Никола Груевски, който изгради своята машина за антибългарска пропаганда със средствата на руските  и сръбски служби и приближени до ФИДЕС унгарски олигарси.

Напомняме че, когато през месец Септември ЕП осъди корупцията и авторитарните домогвания на унгарското правителство, единствен сред българските евродепутати от ЕНП, срещу режима на Орбан гласува Светослав Малинов от Демократична България, член на ДСБ. Срещу Орбан прозвучаха критики, отправени от водещи фигури като председателя на ЕНП Жозеф Дол, кандидатът за председател на ЕК Манфред Вебер, канцлера на Австрия Себастиан Курц и още десетки изявени лидери на европейската десница и център.

Призоваваме българския премиер г-н Борисов и партията му ГЕРБ също да подкрепят изключването на ФИДЕС от ЕНП, макар отлично да съзнаваме, че между двете партии няма особена разлика. Отправяме този апел основно заради привържениците на ЕНП.

Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува европейските ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението не само за ФИДЕС, но и за ГЕРБ .

Обръщаме се преди всичко към останалите извънпарламентарни партии от България, членки на ЕНП- СДС и ДБГ, чиито членове и симпатизанти, както и нашите, са особено чувствителни към всяко погазване на принципите на свободата и демокрацията, към проявите на корупция и потискане на свободния пазар, към опитите за разрушаване на европейското единство.

Надяваме се заедно да работим за възраждането на образа на ЕНП като не само на най-голяма, но и на най-принципна партия в Европейския парламент и за достойното място на българските представители в нея.

Категоричната ни позиция за изключване на ФИДЕС се затвърждава и от писмо получено на 02.03.2019 г. в което Виктор Орбан търси подкрепа от ДСБ за ръководената от него партия в отговор на нарастващата вълна на негодувание в ядрото на про-европейски настроените гласоподавателите на ЕНП. В писмото си г-н Орбан не само не дава гаранции че поведението на ФИДЕС ще се поправи, а дава заявка че линията на водената от него политика ще се задълбочава в посока подриване устоите на Европейския Съюз и репутацията на ЕНП.