С военни почести и полагане на венец  пред Паметника на незнайния воин в София започна днес посещението на руския министър-пресседател Дмитрий Медведев в България. 

Българският премиер Бойко Борисов посрещна високия руски гост на площада пред храма "Св. Александър Невски" и след церемонията в Министерския съвет започнаха разговорите между двамата. Очаква се централна тема в тях да бъде енергетиката.

Това е първо посещение на такова ниво от ръководител на Руската федерация у нас от 2008 г. насам.

"В продължение на дълги години отношенията между двете страни бяха далече от приятелски", пише днес в. "Российская газета".

Той отбелязва, че това е довело до пропадането на редица съвместни проекти. Официална София обаче направила обрат миналата година - най-на ред в Москва пристигнал държавният глава Румен Радев, а буквално след няколко дни - и премиерът Борисов. Желанието и на двамата било обсъждане на развитието на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери, най-вече в енергетиката, пише изданието.

"Российская газета" съобщава, че България отбеляза вчера 141-та годишнина от Руско-турската война, която донесе освобождението на България от османско господство през 1878 г. и възстановяването на българската държава. Вестникът посочва, че Медведев ще разговаря с Борисов и с Радев и че енергетиката и възстановяването на проваления "Южен поток" като "Турски поток" през България ще заеме централно място в преговорите.

"Решението за продължаване на "Турски поток" през българската територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции отЕвропейския съюз. "Росийская газета" цитира интервю на Медведев за български вестник в навечерието на посещението, в което той заявява: 

"Изборът на различните варианти за  продължаване на "Турски поток" до голяма степен ще се определя от готовността на газотранспортната инфраструктура, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на правителствата на съответните страни".

Изданието коментира, че за такъв голям проект Русия ще търси допълнителни гаранции.

"Новият клон не трябва да повтаря тъжната съдба на "Южен поток", казва Медведев. "Едно нещо е сигурно в Москва. Изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност на Европа".

Спреният от съда търг за отсечката от газопровода "Турски поток" между границите на България с Турция и със Сърбия е възобновен заявки за участие се приемат до 6 март т.г., съобщи руската агенция РБК.

Въпреки търга работата по разширяването на българската газопреносна мрежа от Турция до Сърбия на стойност $1,4 млрд. вече се води то "Тръбна металургична компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски, предаде РБК , цитирана от агенция "Фокус".

Руската делегация, която пристигна с Медведев в София. В центъра е президентът на "Газпром" Алексей Милер. Снимка Веселин Боришев

Източници на РБК обясняват, че "проектът трябва да бъде реализиран с ускорени темпове, още повече, че в Сърбия работата по строителството на газопровода от границата на страната с България до тази с Унгария е вече в разгара си".

В България "Газпром" е привлякъл в като подизпълнител свързаната с него ТМК, за да намали политическите рискове предвид съдбата на "Южен поток", който беше спрян по искане на Европейската комисия и заради съпротивата на САЩ срещу изграждането на "Турски поток".

Съдът е спрял търга заради жалба от "Атоменергоремонт", компанията на "нееднозначния български олигарх Христо Ковачки", съобщава И Ей дейли.

Порталът "Правда.ру" пък подчертава изявлението на министър-председателят Бойко Борисов при срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София миналата седмица, че България "не е троянският кон на Русия", а най-лоялният и дисциплиниран член на западния алианс. 

Русия планира да използва чуждестранен опит, включително и българския, при реформирането на преработката на твърди битови отпадъци. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко, цитиран от ТАСС, часове преди визитата в София на премиера Дмитрий Медведев.
В отговор на въпрос какви са перспективите на руско-българското сътрудничество в сферата на преработката на битовите отпадъци, Приходко отбеляза, че в България има закони, с които не се допуска натрупване на боклуци, производителите имат по-разширени отговорности и са въведени най-добрите достъпни технологии в тази сфера.
Русия се ръководи от същите принципи. Опитът на българските колеги може да бъде интересен за руската страната. Сътрудничеството в тази област е напълно възможно, каза Приходко, предаде БТА.