Тъжен ден за феновете на електронната музика, хардкора, алтернативния рок и въобще за меломаните. Кийт Флинт - фронтменът на едно от най-ярките музикални явления на 90-те години на 20 век - The Prodigy - е открит мъртъв в дома си във Великобритания рано сутринта на 4 март, съобщи Би Би Си. Флинт спря да диша на 49 години. Каква е причината все още не е ясно, но полицията в Дънмоу, Есекс, засега казва, че на място не е открила данни за насилие. Още с пристигането си по сигнал "за притеснение за състоянието на мъж", униформените са констатирали кончината на певеца с незабравимата неонова, щръкнала прическа и неподражаемо присъствие. 

"The Prodigy" изгрява в зората на 90-те години на миналия век. С албума Experience бандата се затотвя на второ място в музикалните класации на Острова, като преди нея е само  тавата "Бохемска Рапсодия" на "Куийн", преиздадена в памет на Фреди Меркюри.

Албумът влиза в историята на рейв музиката и оставя за поколенията парчета като това:

 

 

Следва втората тава на групата - Music For The Jilted Generation през 1993-1995 г., който става двойно платиниен във Великобритания с над 600 000 продадени лицензирани копия. От този албум са парчетата Voodoo People, Their Law и, разбира се, Poison, където Флинт не е водещият вокал - това е Максим, а главата му все още не е неоново щръкнала. 

 

 

Големият пробив на световната сцена се случва няколко години по-късно, когато бандата буквално завладява не само британските и европейските класации, а и музикалния пазар в САЩ.  Албумът от 1996 г. е  The Fat of the Land, а сингълът "Firestarter", с чисто новия имидж на Флинт - вече водещ вокал, с черно-белия си клип в тунел,  се върти по всички музикални канали. 

 

 

Следва фурор с още две парчета. Първо - незабравимото "дишане" - Breathe, издадено като сингъл преди официалното излизане на тавата. Струва си да си го припомним, макар че няма шанс да бъде забравено: 

 

 

 И след това - Smack My Bitch Up  - третият сингъл от третия албум, превзема първото място в музикалните класации в 15 държави по света. А видеото... влиза в класацията "Най-провокативните клипове" на всички времена. С все цялото парче. Текстът на песента (макар и от няколко строфи) предизвиква възмушение и протести сред организации за защита на правата на жените, а видеото първоначално се върти по MTV само в късните часове, а след това е тотално свалено. BBC също не разпространява хита в пълната му версия - само аудио и само инструментала...И въпреки това... през 1998 г. Smack My Bitch Up получава номинация за най-добър денс клип на  MTV Video Music Awards...

 Версият, кояго е забранена от MTV, може да бъде открита в YouTube - ето ТУК.

След този изключителен аблум, бадната се разпада. За да се събере отново през 2004 г., да издаде още 4 албума - Always Outnumbered, Never Outgunned (2004), Invaders Must Die (2009), The Day Is My Enemy (2015) и No Tourists, който излезе миналата година. А турнето с него и с Кийт Флинт трябваше да продължи... през април 2019 г.

Но... R.I.P, Кийт Флинт и благодарим...