Президентът Румен Радев днес се срещна с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев и използва случая да заяви, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между Европейския съюз и Европа.
 
На пресконференция с премиера Бойко Борисов, непосредствено преди срещата с Радев, Медведев заяви, че "Между руското правителство и Европейската комисия не се провеждат преговори. Това е лошо, защото, когато няма контакти, значи има  съмнения един в друг".
 
Според Радев в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията между България и Русия при спазване на принципите на целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките
 
 
"Особено важно за нас - изгодна цена", каза президентът. "България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области. Вярвам, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, което познава и цени качеството на редица български стоки. Ще се отнася до образование, наука, култура, имаме дълги традици и огромни перспектии за развитие".

 

Медведев покани Радев да участва в Петербургския икономически форум, ежегодно събитие, с което Русия се опитва да конкурира световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Руският премиер каза, че е имало момент, в който икономическите отношеия между България и Русия са били срутени.

"Натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира", каза той, цитиран от агенция "Фокус". "С нашите усилия можем да променим всичко, но най-важното е правителствата да работят както трябва. Да бъдат вземани необходимите решения на нивото на компаниите, да бъдем в постоянен диалог, включително на международно и хуманитарно ниво".

Медведем посочи, че датата 3 март винаги ще свързва българи и руснаци и благодари за "добрата атмосфера" на посещението,  която по думите му е била "атмосфера на сърцата".

"Въпреки различията по двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, устояли на изпитанието на времето и неподвластни на политическата конюнктура".