Три комисии на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ искат Белият дом и Държавният департамент да им предоставят информация за неофициалните разговори между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, включително за разговора с преводача, който е присъствал на срещата им на четири очи в Хелзинки миналото лято, предаде Асошиейтед прес.
Комисиите по разузнаването, по външните работи и по надзора и реформите искат информация за съдържанието на разговорите между Тръмп и Путин на четири очи - лично и по телефона, и дали тези разговори са оказали влияние върху външната политика на САЩ. Комисиите освен това искат да знаят дали Тръмп се е опитал да скрие водени такива разговори.
Комисиите искат да изслушат лингвисти и преводачи, които по какъвто и да е начин са чули тези разговори. Тръмп и Путин се срещнаха неофициално в Хелзинки през юли за повече от два часа в присъствието само на преводачи, напомня АП.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс остро разкритикува снощи демократите и разследванията от конгресни комисии на президента Тръмп, които нарече позорни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Днес председателят (на правната комисия в Камарата на представителите Джери) Надлър започна позорно разследване на неверни и повтаряни до втръсване твърдения, които вече бяха разследвани от специалния прокурор и от комисии в двете камари на Конгреса".

Надлър и другите демократи започнаха тези разследвания, защото са ужасени, че двегодишният им фалшив разказ за "сговор с Русия" се сгромолясва, продължи тя.

"Фактът, че сплашват американските граждани, е позорен", каза говорителката на Белия дом.

И продължи:

"Демократите тормозят президента, за да отклонят вниманието от радикалната им програма, чиято цел е да направят Съединените щати социалистическа страна, да убиват бебета след раждането им и да наложат "Нова Зелена сделка" (Green New Deal), която ще унищожи заетостта и ще тласне Америка във фалит".

Green New Deal е проект на демократите за борба с климатичните промени, посочва АФП.

"Американският народ заслужава Конгрес, който да работи с президента, за да се справя със сериозни въпроси като имиграцията, здравното осигуряване и инфраструктурата", каза Сандърс.

"Демократите имат по-голям интерес към патетични политически игри, те предпочитат да задоволят своята левичарска и радикална база, вместо да предложат конкретни резултати на нашите граждани. Демократите не търсят истината, те искат да се нахвърлят срещу президента", заяви говорителката на Белия дом, цитирана от БТА.