България си е извадила поуките от провала на газовия проект "Южен поток" и няма да повтори същите грешки с "Турски поток". Това стана известно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който коментира и визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Дончев посочи, че това, което се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, защото всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

„Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това”, каза Дончев пред бТВ.

По думите му за България основен приоритет остава да търси всички възможни източници за доставка на природен газ. Според него трябва да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни на транзитьор, защото страната ни и към момента получава приходи от това.

България започва и редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа, търсят се нови инвестиции, като се спазва и европейското законодателство, повтори Дончев.

Рестарт на рестарта на проекта АЕЦ "Белене"

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" (погълнала над 1.2 млрд. лв. до момента, бел. ред.) трябва да бъде обявена в рамките на този месец. И добави, че няма как централата да бъде завършена без участието на „Росатом”.

„Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, коментира Дончев.

 

Административната реформа - много услуги на едно гише

Спроред вицепремиера Томислав Дончев трябва да се смени моделът на мслене в администрацията, а чиновниците е необходимо да започнат в рамките на три дни да обработват исканията на гражданите и фирмите.

„От десетилетия имаме усещането, че държавният служител е вид началник. Когато и двете страни знаят, че той е там, за да служи на обществото, нещата ще вървят по-лесно.”

„Гишетата ще останат. Въпросът е на едно гише да се свърши всичко, което е необходимо, а не да се обикаля като хамстер в катерушка”, допълни вицепремиерът.