Вчера Apple обяви и представи пред журналисти третия продукт, очакван с нетърпение - идващият напролет Apple Watch.

Машинките за носене, най-вече часовници, са последният тип устройства, които се опитват да навлязат на масовия пазар. Още през далечната 1998 г. американски инженер представи умен часовник, работещ на Линукс. През годините фирми като IBM и Palm също представяха свои прототипи, но липсваше съществена връзка - нещо, което да прави часовника наистина удобен приятел, а не просто аксесоар с дисплей.

Тази възможност се появи при бума на смартфоните след 2007 г., но истинският старт дойде в 2013 г., когато най-после компонентите бяха достатъчно малки и достатъчно евтини. И смартчасовникът вече си имаше другарче.

Apple и този път се включи малко по-късно в играта - но по всичко личи, че новият Apple Watch ще се окаже най-добре полираният продукт от този тип.

Дизайнът

Един от сериозните аргументи срещу умните часовници беше приложимостта на дизайна им. Грубо казано, първите на пазара - Pebble, Samsung Gear, Sony Smartwatch все изглеждаха като спортни аксесоари, подходящи за сутрешния крос в парка, но напълно не на място в сериозна бизнес среща. Pebble това и целяха и бързо заеха тази ниша с простия си интерфейс и ниските си цени.

Apple обаче са успели да създадат smartwatch, който изглежда умен навсякъде. Магията не е само в сменяемите каишки, а и в простия, но елегантен корпус, връзващ се и със стила на новият iPhone. Това е подпомогнато от двата размера - 38 мм и 42 мм (височина). Eто го и стандартният, облечен в корпус от неръждаема стомана (с опции сребрист и черен):

За спортните натури е алуминиевият Watch Sport (също сребрист и черен):

А за наистина по-официалните среди имаме и Edition серията, с корпус от устойчиво 18-каратово злато (като има версия и с розово злато):

Няколко от възможните каишки:

Това разнообразие, концептуално заложено от самото начало, ще е един от големите плюсове на смартчасовника. Но няма да е достатъчен.

Интерфейсът

Малкият екран на един умен часовник е един от най-сериозните проблеми, пред които се изправя индустрията за носими технологии. Жестовете, доскоро удобни дори на първия 3,5 инчов iPhone, са мъчителни на диагонал инч и половина. 

Затова Apple са използвали една традиционна за часовниците част по напълно нов начин - коронката.

На старите, ръчни часовници със зъбчати колела и аналогови стрелки, тя беше инструментът за настройване на часовете, минутите, а на някои по-баровски - дори датата. В малко по-голям размер обаче Apple са претворили своя "дигитална корона", с която навигирането в менюто става далеч по-лесно. Зуумването навън и навътре с леко завъртане спестява отчаяните ни опити да "щипем" малкия екран с два пръста, и така можем с лекота да се дръпнем към всички програми, или да се гмурнем в дълбочина до стандартния циферблат.

Както помним от представянето на iPhone през 2007-ма, и дори първият iPod, Apple не са фен на бутоните - затова имаме само още един, почти незабележим, който отваря меню с всички твои приятели, с възможност да им се обадиш, да изпратиш смс, да четеш имейли от тях.

Обратната връзка

Умният часовник, свързан към още по-умен телефон, трябва да съобщава за всяко съобщение, обаждане, имейл, нотификация във Фейсбук - но досегашните го правеха по често неприятен начин, със силен звук, способен да изнерви всеки по-свързан в социалните мрежи потребител.

Apple са решили проблема елегантно, използвайки леко променен вариант на стандартната вибрация. Журналистите, които вчера са имали възможност да сложат на ръката си мостри, го описват като "леко потръпване", което обаче не може да остане незабелязано.

Самият дисплей вече може да отчита прецизно дали почуквате, натискате или задържате пръст на екрана. Можете да почуквате успешно свои близки като просто отворите профила им и "тапнете" по екрана, което те ще усетят на китката си. Така "почукването" от Фейсбук вече може да мине през дигитално към аналогово.

Програмите

Друга част от уникалния интерфейс е подобната на медена пита подредба на основното меню, в което най-важните програми са най-близо до центъра, а по-несъществените - по ваша преценка - към ръба.

Разбира се, Apple Watch включва стандартни апликации за получаване на съобщения, обаждания, и други, както и съществените фитнес приложения, които отчитат пулса, броят стъпките и изминалото разстояние, калориите и цялостното ниво на активност.

За всичко това следят четирите диода на задната страна - инфрачервени, LED и фотодиоди:

Батерията

Единственото сериозно притеснение е издръжливостта на умната джаджа. Apple твърдят, че батерията ще поддържа часовника цял ден, но това означава зареждане всяка нощ - нещо, което сме свикнали да правим с телефоните си, но не и с ръчния си часовник. Може би ще трябва да си променим навиците?

Хубавата новина е, че зареждачката действа по индуктивен път, без никакви входове - просто се залепя магнитно за гърба на часовника.

Ударният старт на умните часовници?

Часовникът на Apple изглежда като интересен, удобен и елегантен продукт. Интерфейсът най-вероятно ще се окаже функционален, но като цяло, няма нищо революционно.

Истинското майсторство на американската компания се вижда в това колко добре е изпипан и сглобен новият Apple Watch. И именно един добър, изпипан продукт преди 7 години доведе до бума на смартфоните, до ярките екрани, тънките корпуси, удобните и красиви интерфейси. 

Apple Watch ще даде тласък на нишата, която започна трудния си път само преди година.

ПП: Единствената малка, необяснима изненада - продуктът не се казва iWatch. Десетки специалисти по маркетинг си блъскат главите над тази мистерия, но тя едва ли ще се окаже ключова за успеха му.