За втори път в историята пациент бе излекуван от ХИВ - вируса, който причинява заболяването СПИН, предаде "Ню Йорк таймс". Цели 12 години изминаха от първата "дългосрочна ремисия" на заразен от вируса човек. Това вдъхва надежда на учените, че лечението е възможно, макар и трудно.

И двата успеха са постигнати след трансплантации на костен мозък у заразените пациенти, въпреки че операциите са били предназначени да излекуват рак при пациентите, а не ХИВ.

В бъдеще няма да се практикуват трансплантациите на костен мозък, тъй като те са много опасни и крият тежки и продължителни странични ефекти. Същевременно вече са налични силни наркотични вещества, които контролират инфекцията от ХИВ.

Но според експерти чрез вкарването в организма на имунни клетки, които са по подобен начин модифицирани да устоят на вируса, е възможно да се намери успешно приложение.

"Това ще вдъхнови хората, че лекуването не е мечта", заявява доктор Анемари Уенсинг от Университетския медицински център на Утрехт в Холандия. "То е достижимо", добавя тя.

Вторият излекуван пациент е избрал да остане анонимен и учените го назовават "пациента от Лондон".

"Нося отговорност пред лекарите и искам да им помогна да разберат как се случи това, за да могат да развият науката", споделя той в имейл до "Ню Йорк таймс".

Първоначално той не можел да повярва, че може да бъде излекуван едновременно от рак и от ХИВ.

"Не вярвах, че е възможно да бъде открит лек през живота ми."

Трансплантацията е унищожила раковото образувание без застрашаващи живота странични ефекти. Трансплантираните имунни клетки, които сега са резистентни към ХИВ, изглежда напълно са заместили уязвимите клетки.

След успеха преди 12 години с "пациента от Берлин" учени се опитаха да повторят неуспешно процедурата - вирусът или се завръщаше обикновено девет месеца след като пациентът спираше приема на антиретровирусните медикаменти, или пациентът умираше от рак.

"Пациентът от Лондон" е страдал от лимфом на Ходжкин и получава трансплантация на костен мозък от донор с мутиран CCR5 (вирусът не може да се захване за мутиралата версия на този геном) през май 2016 г. 

Той спира да приема медикаментите срещу ХИВ през септември 2017 г. Това го прави вторият пациент в историята, който се е оттървавал от вируса за повече от една година. 

Днес експерти следят общо 38 заразени с ХИВ пациенти, които са получили трансплантация на костен мозък.

"Пациентът от Лондон" е под номер 36 в списъка. "Пациентът от Дюселдорф" е по номер 19 в списъка и е спрял да приема медикаменти срещу ХИВ от четири месеца. Детайли около неговото лечение ще бъдат разкрити по-късно през тази седмица.

Екипът от учени, който изследва "пациента от Лондон", все пак отбелязва, че в един от 24-те проведени тестове са открити следи от инфекцията. Според тях обаче това може да се дължи на замърсяване на пробата.