Ново обширно изследване за пореден път отхвърля наличието на каквото и да е връзка между ваксината за рубеола, морбили и паротит (заушка) и аутизма.

Подобна обвързаност беше изложена в статия, публикувана преди 20 години - през 1998 г., но оттогава многократно беше опровергавана от учените. Тя обаче се използва като една от основните точки на дезинформация на антиваксърите, когато искат да внушат вредата от имунизациите - като твърдят, че ваксините са причинител на аутизъм.

Ново изследване на датски учени от Statens Serum Institut в Копенхаген за пореден път опровергава това. Изследователите се надяват, че представените данни и изводи ще помогнат да бъде отхвърлен един от най-устойчивите антиваксърски митове.

В продължение на десет години се проследени всички деца, родени в Дания от датски майки в периода между 1999 и 2010 г. - или точно 657 461 датски деца.

Епидемиолозите и статистиците използват регистрите на населението в Дания, за да направят връзка между информацията за имунизационния статус и диагнозата аутизъм, както и да проследят историята на аутизма и други рискови фактори.След 10-годишно проследяване изводите от изследването са, че ваксината не увеличава риска от аутизъм като се дава статистическа сигурност на това, което отдавна вече е медицински консенсус.

Изводите от проучването са публикувани в Annals of Internal Medicine journal и те категорично сочат, че т.нар. MMR ваксина не увеличава опасността от аутизъм, дори и при деца с висок риск.

"Изследването потвърждава, че ваксината за морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм, не отключва аутизъм в по-податливи деца и не се свързва с повече случаи на аутизъм след ваксиниране", казват авторите на проучването.

Кристин Макартни, директор на Австралийския център за изследване и проследяване на имунизациите и професор по педиатрия и детско здраве в Университета на Сидни, определя изследването като много значимо пред австрийската SBC.

"Една от силните страни на изследването е, че то е най-голямото досега по тази тема", смята тя. Като добавя, че ваксините не причиняват аутизъм, всъщност те предпазват от тежки инфекции, които могат да увредят мозъка.

Връзката между ваксините и аутизма е от статия от 1998 г., която се позовава на изследване, чийто водещ автор е бившият вече британски лекар Андрю Уейкфийлд - той прави тази връзка, като изследва едва 12 деца. По-късно той оттегля статията и е отписан от регистъра на Британския лекарски съвет.

За съжаление влиянието на твърденията му бързо се разпространява и нанася сериозни вреди. Много хора започват да се съмняват в безопасността на ваксините.

Наскоро Световната здравна организация предупреди, че антиваксърското движение се превръща в една от основните заплахи за глобалното здраве през 2019 г. От УНИЦЕФ разпространиха тревожни данни за ръста на заболелите от морбили за едно година - от 2017-а до 2018-а.

СЗО отчете 72 случая на смърт, причинена от морбили през миналата година. През 2015 г. в САЩ почина жена от пневмония от усложнения от морбили - това беше първият смъртен случай от болестта от 2003 г. насам.

Морбили е силно заразно заболяване. 

В България само за първите месеци на 2019 г. има 66 заразени.