Сезонът за "Реал" (Мадрид) приключи още в началото на март. "Белите" бяха детронирани в Шампионската лига от "Аякс", който спечели с 4:1 на "Сантяго Бернабеу" и заличи пасива от първата среща (2:1 за "Реал") от осминафиналите.

"Лос меренгес" бяха първенци на Европа в последните три години, но на 1 юни ще имаме нов №1 на стадиона на градския съперник "Атлетико" - там е финалът.

За по-малко от седмица "Реал" претърпя крушения и на трите фронта. Първо отпадна от "Барселона" за Кралската купа на Испания (0:3), след това допусна ново поражение на "Бернабеу" от вечния си съперник и в Ла Лига (0:1) и вече изостава на 12 точки. А тази вечер отстъпи и в Шампионската лига.

И трите поражения са в дома на "кралете".

В другия осминафинален реванш "Тотнъм" би "Борусия" (Дортмунд) и като гост - 1:0, и продължава напред с общ резултат 4:0. Хари Кейн се разписа в 49-ата минута. Преди почивката силни изяви имаше вратарят на "шпорите" Юго Лорис.

Че в Мадрид ще е далеч по-интересно стана ясно още от първите минути. И отново, както в споменатите мачове с "Барселона", "Реал" може да съжалява, че не вкара първи. И отново си струва да споменем името Кристиано Роналдо.

В 4-ата минута Лукас Васкес центира и Рафаел Варан уцели напречната греда. И много бързо падна гол във вратата на домакините - Карим Зеиш наказа грешка в отбраната и показа, че "Аякс" е дошъл в испанската столица, за да води битка за четвъртфиналите. Освен всичките си проблеми, мадридският гранд беше лишен от услугите на наказания си капитан Серхио Рамос.

В следващите минути "Аякс" доминираше и логично стигна до 2:0. В 18-ата Давид Нерес удвои след отличен пробив и пас на изигралия голям мач Душан Тадич. "Реал" беше в нокдаун. Последваха нови възможности за холандския тим.

До края на полувремето "белите" направиха две принудителни смени заради контузии - Гарет Бейл и Марко Асенсио замениха съответно Лукас Васкес и Винисиус. В 42-ата минута гредата отново спаси "Аякс", този път след удар на Бейл.

Душан Тадич

"Реал" започна вихрено втората част и пред рамката на гостите отново замириса на гол. "Бяло-червените" обаче удържаха и на свой ред започнаха да атакуват опасно. В 62-ата минута стана 3:0, разписа се Тадич, а попадението дълго ще се коментира. В атаката преди отбелязването остана впечатлението, че топката излезе в тъч. Имаше разглеждане на ВАР, но в крайна сметка в стаичката са сметнали, че голът трябва да бъде зачетен. Реферът Феликс Брих посочи центъра.

В 70-ата надеждата на "Бернабеу" се върна след точния изстрел на Марко Асенсио - 1:3. "Реал" трябваше да вкара още два пъти при този резултат. Всичко обаче свърши много бързо - Ласе Шьоне простреля Тибо Куртоа с гол, който ще се помни. Той порази мрежата с прехвърлящ шут от пряк свободен удар отляво (долу).

До края срещата се доиграваше, а и в двете врати можеха да паднат още голове. Голяма част от публиката си тръгна по-рано от тъжния "Бернабеу" и не дочака края. "Аякс" направи голям мач срещу краля на Европа в последните години и напълно заслужено продължава напред.