Белгия е предложила вчера в Съвета на ЕС да бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на ДДС за самолетните билети и на акциз върху керосина, съобщават местни медии, цитирани от БТА. 

Отбелязва се, че засега това белгийско предложение среща подкрепата на Франция, Швеция, Люксембург и Холандия. Очаква се въпросът да бъде обсъден на следващото заседание на европейските министри по околната среда през юни. Уточнява се, че засега нито една държава в ЕС не се е противопоставила открито на това предложение.

Мотивът на белгийските власти за предложението, по което още няма анализи, защото е в начална фаза - замърсяването от самолетите расте с 21 на сто за последните три години. Това се дължи на постоянното увеличение на броя на изпълняваните полети и ниските цени на пътуванията по въздух. Властите в Белгия са притиснати от започналите през декември ученически походи в защита на природата, при които хиляди младежи всяка седмица настояват за спешни мерки.

Как обаче ДДС върху билетите и акциз върху горивото ще се отрази на цените на пътуванията по въздух, а оттам и на авиокомпаниите -  ще е големият въпрос.

Медиите в Белгия съобщиха преди ден, че холандският парламент е настоял за прекратяване на полетите между Брюксел и Амстердам. Обяснението отново е грижата за околната среда. Между двете столици се изпълняват по няколко полета дневно. Разстоянието от 180 километра по въздух се преодолява за около час - почти колкото трае и пътуването между двата града с високоскоростната влакова линия. Цената също е сходна - средно около 100 евро.

Според природозащитниците пътуването с влак винаги е за предпочитане, защото замърсява по-малко.