София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия - така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1,4 милиарда евро, пише руският електронен в. "Правда".

След "продължителното захлаждане през последното десетилетие" България промени отношението си към Русия, пише изданието в коментар за приключилото вчера посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София. "Правда" припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва "заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа".

"Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение", отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ "Белене", и позицията във връзка със случая "Скрипал".

Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от "Турски поток", този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската "диверсификация", напомня онлайн изданието. 
"Правда" свързва "промените" в българското отношение към Русия с "избирането на "проруския" президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа", където ред европейски лидери "отстояват своите интереси". 

"Стигна се до разбиране, че ако България не прехване сега газовия поток от украинската газотранспортна система, ще изгуби и сегашните налични обеми (сега се доставя газ през Украйна и България за Турция), също и възможността те да бъдат компенсирани, после и (шанса за) развитие в посока към европейски хъб (. . .) Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим" в Киев, добавя руският електронен вестник.

"Правда" напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ "Белене". Руският премиер "обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от "Турски поток" за България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван", заключава изданието.
Българските "силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници - привърженици на Запада", коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия "360 градуса" в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България. Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.
На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали - според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия. "Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що", цитира "Взгляд" реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи. Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише "Вечерняя Москва".
Електронното издание "Политроссия" описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия. Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози. Руският премиер подчерта: "който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи", допълва "Политроссия".
"Росийская газета" се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата "Св. Александър Невски". Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът.
Федералните издания поместват и изявления на Медведев след пристигането му вчера след визитата в България на двудневно официално посещение във Великото херцогство Люксембург. Има само един път за развитие на отношенията между Русия и Европейския съюз - това е сътрудничеството, подчерта премиерът на федерацията, цитиран в "Росийская газета".
Люксембург бе "препоръчан" на Медведев като едно от европейските столици, където повечето политици гледат без особен ентусиазъм на икономическите санкции срещу Русия. Засега обаче ЕС единодушно подкрепя санкционния режим, наложен на Москва, посочва московският официоз.
В интервю за местното издание "Люксембургер ворт" Медведев изрази несъгласие с твърденията, че тези ограничения са необходим отговор след действията на Русия в Крим и "насилствената "Руска пролет" в Донбас". Той предложи да бъдат запитани жителите на полуострова и на Югоизточна Украйна дали са им необходими тези санкции, а на европейците - да се замислят, че през 21-и век практически в центъра на Европа десетки хиляди хора живеят фактически в условията на хуманитарна катастрофа, добавя "Росийская газета". БТА.