Актьорът Иън Маккелън се извини за свои „несръчно изразени“ коментари. В подкаста „#QueerAF“ Маккелън бе попитан какво мисли по въпроса с обвиненията в сексуален тормоз срещу колегите му, включително за Кевин Спейси и Брайън Сингър.

„Тези няколко имена, които споменахте, на хора, с които съм работил – повечето от тях криеха сексуалността си – отговаря Маккелън. – Затова имаха проблеми като хора и във връзките си с други хора. Ако те имаха възможността да открият на света себе си и желанията си, те не биха тормозили останалите по начина, по който сега са обвинени.“

Маккелън не крие своите гей предпочитания и от доста време призовава ЛГБТ колегите си да бъдат открити като него – независимо от последиците, които може да възникнат. Но на 4 март актьорът се отрече от коментара си с кратко изявление в Туитър. Според него самата идея, че скритата сексуалност на обвинените в тормоз е довела до действията им, е „погрешна“.

Никога не бих омаловажил или оправдал тормоз от всякакъв вид. Дълбоко съжалявам за небрежния си коментар и се извинявам безрезервно за всякакво притеснение, което може да съм причинил“, казва Маккелън.

Британският актьор е работил със Сингър в решаващия за режисьора „Прилежен ученик“ (1998), както и във франчайз на „Х-мен“. Сингър режисира оскаровия „Бохемска рапсодия“, но бе уволнен от проекта, когато се появиха обвинения в сексуален тормоз.

Със Спейси Маккелън е работил в лондонския театър „Олд Вик“, когато Кевин Спейси бе негов артистичен директор. През 2017 г. Спейси се извини публично на обвинителя си Антъни Рап и обяви, че избира да живее живота си оттук нататък като гей. Това породи дори още по-ожесточена критика, а главният аргумент бе, че обявяването на истинската сексуалност не бива да се използва като извинение за насилствено поведение.

На въпрос на водещия на подкаста дали Спейси и Сингър трябва да спрат да получават ангажименти в сферите си, Маккелън коментира, че темата е „спорна“ и това „зависи от публиката“:

„Искаш ли да гледаш някого, който е бил обвинен в нещо, което ти не одобряваш? Искаш ли отново да ги видиш? Ако отговорът е „не“, тогава ти няма да си купиш билет, няма да пускаш телевизора. Но има много други, за които това не е проблем, трудно е, ситуацията не е само черна или само бяла“.

"Площад Славейков"