Държавата ще опрости около 8 млн. лв. дългове на мюсюлманското вероизповедание у нас, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Това ще стане след приемане на новите промени в Закона за вероизповеданията, според които се опрощават всички дългове на основните вероизповедания към 31 декември 2018 г. - еднократно. Законопроектът е на ГЕРБ и ДПС и влиза в пленарната зала като първа точка този петък.

Според лидерката на БСП Корнелия Нинова това е цената на подкрепата на ДПС срещу президентското вето на Изборния кодекс, което бе отхвърлено днес. 

"Това е поредната сделка между ДПС и ГЕРБ. Цената на тази сделка я търсете в петък, първа точка от дневния ред на НС", заяви Нинова днес в позиция на левицата.

Според Цветанов Нинова си играе с "нещо опасно" - противопоставяне на вероизповеданията и възможността за етническо напрежение. Той обясни защо е нужно първо да се опростят дълговете на мюфтийството:

"С промените през 2018 г. направихме така, че да могат свещенослужителите да получават заплати и да имат осигуровки. Българската православна църква получи своите субсидии, а имамите и мюфтийството не ги получиха, защото ако ги получат, трябва да отидат за техни дългове."

И подчерта, че целта е да се ограничи финансирането на вероизповеданията отвън - основен довод за всички промени, свързани с финансирането на БПЦ и мюфтийството. Цветанов отрече всякаква сделка с ДПС по законопроекта.

БПЦ получи 5 млн. лв. за заплати на свещениците. Колко точно са дълговете й не е ясно, ще се разбере утре, каза още Цветанов, но били далеч по-малко от тези на мюфтийството.

Йордан Цонев от ДПС също коментира обвиненията на Нинова, като отбеляза, че това не е частен партиен въпрос, а такъв, свързан с националната сигурност.

"Това решение е взето със съгласието на президента и с лидерите на всички партии, включително и с г-жа Нинова. По настояване на президента се задейства процедурата по промени в закона с цел финансиране, за да се прекъснат всички финансови зависимости от чужбина. Бяха ли там БСП? Бяха. Поставят ли националната сигурност над партийния интерес? Не!", заяви той.

Както Клуб Z писа, до момента не бе ясно точно колко са дълговете на мюфтийството. От НАП дадоха отговор по запитване по Закона за достъп до обществената информация само за общите дългове на всички вероизповедания - 8,4 млн. лв. Отказаха обаче да кажат колко са на всяко отделно вероизповедание. 

Последно през 2016 г. Главното мюфтийство призна, че има 4 млн. лв. дългове към бюджета. В становище по последния законопроект за промени в Закона за вероизповеданията от мюфтийството твърдят:

"В представляваната от нас религиозна институция се е работило при изключително тежки условия на лишение, забавяне на заплати, запори, възбрани и продажби на недвижими имоти, но въпреки всичко не сме укрили данъчно задължение и не сме прекратили трудови договори на свещенослужители или служители. Като изплащането на заплатите на служителите винаги е било с по-висок приоритет спрямо заплащането на данъчните задължения поради много обстоятелства."

Според Нинова обаче те са всъщност са 12 млн. лв., от които 8 млн. лв. за принудително вземане. Тя се позовава на юриста и тв водещ Николай Панков, който през декември миналата година обяви пред "Честно казано с Люба Кулезич", че финансовият министър Владислав Горанов е искал опрощаване на подобна сума за мюфтийството по време на обсъждането на предишните промени в Закона за вероизповеданията в ресорната парламентарна комисия. То е било отхвърлено.

Става дума за заседанието на комисията на 19 декември 2018 г. Тогава се приема новото държавно финансиране на вероизповеданията. В доклада на комисията обаче не се споменава нито дума за присъствие на Горанов или негово подобно предложение. Любопитно е, че в сайта на Народното събрание стенограма от това заседание липсва - въпреки че има такава от следващото през февруари 2019 г.

Допълнително объркване внесе депутатът от левицата Таско Ерменков, който влезе днес в парламента, за да си провери депутатската поща - според него мюфтийството дължало над 10 млн. лв.