Краят на една ера. Това е лайтмотивът в испанската и световната преса след отпадането на "Реал" (Мадрид) от "Аякс" (2:1 и 1:4) още на осминафиналите в Шампионската лига.

Този отбор на "белите" спечели турнира четири пъти в последните пет години. Пропусна единствено през 2015 г. Стана първият клуб, защитил трофея, откакто надпреварата се нарича Шампионска лига. И съответно първият с три купи поред, което стана през 2018-а.

Снощи обаче "Реал" бе детрониран показно от "Аякс" след като имаше аванс от 2:1 в първата среща. И болката в редиците на "мадридистите" е още по-голяма, тъй като в началото на март отборът им вече не се бори за нищо. Записа четири поредни поражения на "Сантяго Барнабеу" и три от тях костваха изхвърляне от всички турнири.

"Реал" отпадна за Кралската купа и в Шампионската лига и изостава на 12 точки от "Барселона" в Ла Лига. Предвид формата на отбора и вътрешните проблеми (треньорът Сантяго Солари се изпокара с половината си играчи, а Гарет Бейл е изолиран), никой не вярва в чудо в шампионата.

"Тук лежи един отбор, който направи история", това е заглавието на приближения до клуба в. "Марка" (долу) върху снимка на опразващия се "Сантяго Бернабеу".

"Трагична седмица", отчита "Ас" (долу), визирайки трите поражения за седем дни от "Барселона" и "Аякс".

"Краят на една ера", тръби каталунският "Спорт" (долу).

"Нищо не остана", злорадства за вече проваления сезон "Мундо депортиво" - също прочуто барселонско издание.

Медиите се спират на скандиранията "Махай се, Флорентино" по адрес на клубния бос Флорентино Перес. Имаше дори възгласи за връщане на Жозе Моуриньо, а доскоро повечето фенове на "лос бланкос" не искаха и да чуят за португалеца, който преди време си тръгна уволнен и със скандали от Мадрид.

Анализатори са на мнение, че през лятото "Реал" ще трябва да направи големи промени. Освен нов треньор (никой не вярва, че Сантяго Солари ще остане начело) отборът трябва да привлече нови попълнения във всички линии и може би да освободи някои звезди.

Илюстрация на в. "Ас", публикувана в страниците на изданието в социалнте мрежи.

Би Би Си изчислява, че царуването на "белите" в Европа продължи точно 1011 дни. Или две години, девет месеца и пет дни - от победата над "Атлетико" (Мадрид) на финала в Милано през 2016 г. От началото на сезон 2015-2016 в ШЛ "Реал" е изиграл 47 мача, в които победите са 32, равенствата - 8, загубите - 7, а головата разлика - 112:50.

"Лос меренгес" достигат най-малко полуфинал във всеки един сезон след 2010 г., когато са елиминирани от "Олимпик" (Лион) отново на осминафинал. Това е първата година в клуба на Кристиано Роналдо.

"Само изчакайте до лятото. "Реал" има големи проблеми, коментира за Би Би Си Радио 5 испанският журналист Гилем Балаг. - Някои от най-добрите играчи на клуба, някои от капитаните, обичаха да казват, че трябва да изиграят четири мача на сезон, за да спечелят Шампионската лига. Това отношение е голям проблем в дългосрочен план. Това е най-тежката загуба на отбора в историята на евротурнирите. Феновете напуснаха стадиона по-рано и се прибраха безмълвно по домовете си."

"Реал" не е конкурентен на трансферния пазар както едно време. Клубът спря да купува "галактикос" още през 2014 г. и отборът все повече изтънява. Кой е суперзвезда в този тим? Всички са много огорчени. Гарет Бейл не започва в титулярния състав и това много го разочарова, но останалите не го приемат като един от тях. Той не поема отговорност, когато се налага. Но и няма как да блеснеш за 15-20 минути", допълва емоционално Балаг.

Според мадридски медии Жозе Моуриньо вече е безспорен фаворит за треньор, най-малкото защото Перес иска да привлече личност, за да потуши недоволството. Споменават се и други имена, като например на Маурисио Почетино (отново), но босът на "Тотнъм" Даниел Леви трудно ще се раздели с аржентинеца и то във време, в което отборът му най-сетне ще стъпи на новия си стадион в Северен Лондон. 

И още едно историческо събитие - от гледна точка на голяма медия. Френският вестник "Екип" поставя максималната оценка 10 на сърбина Душан Тадич, който изработи и вкара два от четирите гола за "Аякс".

Душан Тадич

Само още осем футболисти в историята на един от най-престижните и реномирани спортни вестници в света са заслужавали това признание.

Това са френските национали Франк Созе и Бруно Мартини, руснакът Олег Саленко (заради 5-те му гола на Световното в САЩ през 1994 г. във вратата на Камерун, след това Саленко и Христо Стоичков станаха голмайстори с по 6 попадения), датчанинът Ларс Уиндфилд, Лео Меси (два пъти), Роберт Левандовски, бразилците Карлос Едуардо и Неймар.