Лидерът на италианската консервативна партия „Северна лига” е в центъра на вниманието, след като двама журналисти от в. “Еспресо” започнаха да нищят странните му източници на финансиране. Те току-що публикуваха книгата си “Il libro nero dela Lega” (“Черната книга за Лигата”), пише френският всекидневник “Фигаро”.

Според авторите на книгата Джовани Тициан и Стефано Верджине партията на Салвини получава пари от Русия под прикритието на класическа търговска сделка за покупка и продажба на дизелово гориво. Подобна сделка между Рим, Милано и Москва е била осъществена с една единствена цел – финансиране на предизборната кампания на “Северна лига” по време на изборите за Европарламент.

Авторът на публикацията във “Фигаро” Валери Сегон посочва и конкретна личност – Джанлука Савойни. От 1991 г. той е член на “Северна лига”, основател и председател на културната асоциация “Ломбардия Русия”, чиято основна цел е развитие на сътрудничеството межу “Северна лига” и партията на Путин “Единна Русия”.

“Търговската сделка, която описват журналистите, е била сключена на 17 и 18 октомври 2018 г. по време на второто официално посещение на Салвини в Москва, който е във властта от няколко месеца (от 1 юни 2018 г. Салвини е вътрешен министър и вицепремиер на Италия – б. р.). На 17 октомври Матео Салвини е поканен на форум от филиала на Асоциацията на италианските индустриалци на територията на Русия – Confindustria Russia. Салвини подлага на остра критика наложените срещу Русия санкции, наричайки ги “социален, културен и икономически абсурд.” Врича се, че наказателните мерки ще бъдат отменени.

Веднага след това Джанлука Савойни, който официално не се занимава с нефтен бизнес, провежда преговори в ресторант “Метропол” в Москва във връзка с уточняването на последните детайли по договора между “Роснефт” и италианската енергийна компания ENI за доставка на 250 000 тона дизелово гориво всеки месец в продължение на една година, което прави общо три милиона тона, се посочва в публикацията във в. “Фигаро”

“Според разследващите журналисти в договора са предвидени отчисления от общата сума в размер на 4%”, което прави близо 3 милиона евро, в полза на “Северна лига” с явна цел – финансиране на предизборната кампания на Матео Салвини”, посочва авторът на публикацията Валери Сегон.

Посочва се също, че преди година двамата разследващи журналисти са съобщили, че в разгара на предизборната кампания по повод парламентарните избори Матео Салвини спешно се е нуждаел от пари и естествено се е обърнал към представителството в Рим на руската организация “Россотрудничество”. Официално това е руски център за наука и хуманитарно сътрудничество, който организира културни мероприятия.

“Обаче - по думите на политолога и експерт по връзките на Москва с европейски политически движения Антон Шеховцов, на когото се позовава в. “Еспресо”, “Россотрудничество” с представителства в 25 държави, понастоящем се смята за най-мощния инструмент, който Русия използва за осъществяване на виляние зад граница. Бюджетът на “Россотрудничество” главоломно се увеличава – от 48 милиона евро през 2013 г. до 228 милиона евро, заложени до 2020 година. Това свидетелства за нарастваща руска намеса в избори, провеждани на континента”, отбелязва авторът на публикацията.