Английският съдия Марк Клатенбърг направи интересно тълкуване на решението на колегата си Дамир Скомина в снощния драматичен осминафинален реванш от Шампионската лига между "Пари Сен Жермен" и "Манчестър Юнайтед" (1:3).

В 90-ата минута Скомина прибегна до видеоасистента (ВАР) и отсъди дузпа за гостите, благодарение на която те елиминираха парижани по сензационен начин след 0:2 в първата среща. До отсъждането се стигна заради това, че топката срещна ръката на Преснел Кимпембе при удар на Диого Дало.

"Нека се изясним - реферът Дамир Скомина се опря на правилата на УЕФА при отсъждането на дузпата, написа бившият международен арбитър в колонката си в "Дейли Мейл". - Но в ПСЖ са бесни и аз мога да ги разбера. За мен това не е дузпа, тъй като Преснел Кимпембе не играе умишлено с ръка. Във Висшата лига няма да се отсъди. Но в Шампионската лига е различно - заради последните инструкции от страна на УЕФА. До тях се стигна заради подобна ситуация в мача "Шалке" - "Манчестър Сити" миналия месец."

Марк Клатенбърг е сред най-успешните британски съдии. До 2017 г. той беше международен рефер на ФИФА. Ръководи финалите на Шампионската лига и Европейското през 2016 г. Вече не свири на мачове във Висшата лига, но наскоро подписа договор с Китайската футболна федерация, често има ангажименти и в други азиатски страни, като например Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н.

"Тези инструкции гласят, че трябва да се дава дузпа, когато ръката е отделена от тялото и е в неестествена позиция. В тази връзка реферът взе правилното решение. Той разгледа ситуацията на забавено повторение. В такива случаи ситуацията винаги изглежда по-лошо, отколкото в реално време. Аз лично бих предпочел да гледам едно към едно. Ако направиш това, няма да отсъдиш дузпа. Играчът се обръща и се стреми да не докосне топката с ръка", добавя Клатенбърг, с което доказва за пореден път, че независимо от ВАР в такива случаи натежава субективната преценка на съдията.

В ПСЖ наистина беснеят срещу решението на Скомина. Треньорът Томас Тухел и звездата Неймар, който не игра, тъй като още се възстановява от операция, нарекоха решението "срам за футбола".

Бразилецът дори си позволи остри думи и обидни квалификации в туитър.

"Как така игра с ръка, топката го удря в гърба, реагира най-скъпият футболист в света. - Това е срам. Четирима души са сложени там, но те не разбират футбола. Няма никаква дузпа."

Малко по-късно Тухел се поуспокои и все пак допусна, че ситуацията е "50 на 50", но въпреки това не трябвало да се отсъжда 11-метров удар, тъй като от неговата гледна точка личало как топката отива над напречната греда при шута на Дало.