Проверката на прокуратурата в Министерството на културата и в частност за действия на министър Боил Банов е удължена, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причината - вицепремиерът Томислав Дончев е предоставил на държавното обвинение допълнителни документи, които трябва да бъдат разгледани. По думите на Арнаудова, цитирани от "Фокус", Дончев е направил собствена проверка по историята с проекта за ремонт и реставрация на "Антична Сердика". 

Историята започна с изнесени от БСП и депутатката Елена Йончева аудиозаписи, за които се твърди, че са направени в кабинета на министър Банов във времето, в което бе заместник на Вежди Рашидов. В записите се чува как Банов говори за изготвяне на документи, с които да се оправдае забавяне на изпълнението на проекта "Антична Сердика". Дончев още тогава сезира прокуратурата, а и самото държавно обвинение реагира и веднага започна проверка.

Ремонтът и реставрацията на Ларгото в центъра на София е по европроект към оперативна програма към МРРБ. Дълго време, включително и в периода, за който става дума, вицепремиерът Дончев отговаря за усвояването на парите от ЕС. 

Според опозицията става дума за ощетяване на министерството със 700 хил. лв., защото не са поискани неустойки от фирмата изпълнител на проекта за забавяне на дейностите. 

Банов на свой ред отрече да са вършени нередни неща и разкри, че от години е бил изнудван от бивш вече служител на културното ведомство, който след това е отишъл на работа в облазователното министерство  - Ангел Ангелов. И от просветното ведомство се оплакаха от опити за рекет от същия човек, за когото се твърди, че е и източникът на записите, разпространени от БСП.

Освен това Министерството на културата постфактум е завело дело за неустойки - след като от Агенция "Държавна финансова инспекция" излизат с доклад по конкретния строеж и изпълнението му. На първа и на втора съдебна инстанция министерството загуби делото, като сред основните мотиви на магистратите е обстоятелството, че самото министерство и строителният надзор по проекта са приели обекта като завършен без забележки със съответните документи, които се изискват за целта. И това е станало в упоменатия по договора за строителство срок.  

Развитието от днес - според Румяна Арнаудова в края на миналата седмица са приключили всички действия по проверката на изнесените от Елена Йончева записи, уличаващи културния министър Боил Банов. Документите вече са изпратени до наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура.

„Въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи“, допълни Арнаудова.