Анкетата SELFIE, в която за "пол" съществуваше и графа "друго", в момента е спряна. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който беше на открит урок в софийско училище.

Вълчев е получил писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, който го уверява, че ще бъде намерено техническо решение на проблема с анкетата за дигитална самооценка SELFIE. "Но все още нямаме предложение за конкретно решение", каза министърът .

Той добави, че може да бъде поискана информация от еврокомисията и да се разбере как досега са отговаряли учениците на анкетата.

През февруари Министерството на образованието поиска от Европейската комисия да премахне въпроса в анкетата, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си.

От Еврокомисията тогава опровергаха твърденията на медии в България, че се опитват да наложат понятието „трети пол“ в училищата у нас.

 

От ЕК разпространиха специално изявление. Публикуваме пълния му текст.

През последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да „наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE1 на училищата в България, Комисията „проповядва джендър идеология“.

 

Всички тези твърдения са неверни. Ето защо Комисията би желала да изясни следното:

Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.

SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподаване и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде.

SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави.

Преди това Красимир Вълчев коментира анкетата или по-точно вариантите за отговор на въпроса за пола в нея, които са 4: "момче“, "момиче“, "друго“ и "предпочитам да не казвам“.

Над 900 български училища и ученици над 9 г. до момента са попълнили анкетата, каза тогава министърът.

Той съобщи и че Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахването на този въпрос.

Въпреки че според Вълчев нямало обществено напрежение по въпроса и никое от 900-те училища, в които е влязла платформата, не било подало сигнал, че някой е възмутен, министърът каза, че ще се обърнат към Брюксел за промяна на анкетата в този въпрос.

От СДС тогава даже огласиха специална декларация по темата.

"Защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?"

"Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата - образователното министерство?", питаше СДС в позицията си и настояваше "ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до това безобразие, да понесе своята отговорност".

------------------

1Абревиатурата означава Self-reflection on Effective Learning by Fostering Innovation through Educational Technology, или самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии.