Той пак е тук. От доста време един от тримата най-зловещи масови убийци в човешката история отново е пример за успешен политик в Русия – Йосиф Висарионович Сталин, роден на 18 декември 1878 г. в Грузия, починал на 5 март 1953 г., или точно преди 66 години.

По време на 26-годишна диктатура (1927 – 1953 г.) Сталин разпорежда избиването на 20 милиона души.

Той отново е за пример при управлението на стопанина на Кремъл Владимир Путин, който 66 години е на този свят. Толкова, колкото убиецът е в гроба.

В страната на Путин отново властва култът към Сталин

Неговият образ може да се види дори на тениски, пуловери, каскети, също върху чаши. И бюстовете му пак са тук, както и преклонението.

Националистът Сталин, който е включен в учебниците в училища и детски градини, където отново се пеят военни песни, е дълбоко вкоренен като успешен държавен кормчия.

Гробът на Сталин е на Червения площад в Москва.

Така беше и в началото на седмицата (в деня на неговата смърт) пред бюста му до стената на Кремъл на Червения площад в Москва. Стотици негови почитатели се редяха на опашка пред гроба му и бюста, намиращи се зад мавзолея на Ленин. Акцията премина под мотото “Два карамфила за другаря Сталин”.

Забрана за критика

Сред полагащите цветя бяха и активисти, които доловиха как в царството на Путин Сталин отново е на почит. Един не положи карамфилите си, а ги метна срещу бюста и изкрещя:

«Горете в ада, убиец на народа, убиец на жени и деца!»

Какво последва? Незабавно задържане и отвеждане в следствен арест.

При управлението на Владимир Путин критика към Сталин е забранена. Миналата година в Русия под възбрана попадна и британската филмова комедия «Смъртта на Сталин». Киносалон в Москва се противопостави на забраната и беше претърсен.

Има и друг пример. Търговци, прелитащи от руски градове, продават на полуостров Крим тениски с образа на Сталин и го славят като велик лидер.

Сталин победи фашизма такъв, какъвто беше по времето на Германия на Хитлер. С това приключва славата му. В Русия не говорят за факта, че Сталин нападна Полша след ерата на Хитлер, преди това изкова пакта Хитлер-Сталин (всъщност пакта Ребинтроп–Молотов за ненападение между Германия и Съветския съюз, сключен на 23 август 1939 г. в Москва – б. р.). В битката срещу фашизма в Москва винаги се стичаха хора, обявявайки се за жертви. Както навремето при Сталин, така и сега при Путин.

У нас на 9 май привърженици на БСП често носят портрети на Сталин.

Жертвите на Сталин не фигурират в официалната историография на Кремъл. Че Сталин избиваше казаци, преследваше и разселваше германското малцинство, умишлено остави милиони украинци и казаци да измрат от глад, че в ГУЛаг попаднаха обречени на смърт свещеници, хора на изкуството, интелектуалци, учени, социалдемократи и дори комунисти, че неговият НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи – б. р.) създаде лагери за интерниране по образ и подобие на концентрационните лагери на Хитлер, че изби чеченци и татари или разпореди да бъдат отвличани – всичко това в Русия на Путин е забравено! Не се извличат и поуки. Това се отнася и до факта, че преди, по време и след края на Втората световна война Сталин разпореди депортиране и избиване на евреи.

В Съветския съюз на Сталин има единствено вечно живи герои, не и жертви.