"Вярвам, че хората ще разберат една от целите на излизането на БСП от Народното събрание - а тя е да се види задкулисието, защото седейки вътре ние го легитимираме". 

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова обясни пред Нова тв защо е бойкотът, който засега остава безсрочен. По думите й сега вече се вижда как ГЕРБ управлява с ДПС, а "Обединени патриоти" са параван, въпреки че е ясно, че "сговорът между ГЕРБ и ДПС съществува отдавна". Нинова даде и примери с раздаването на пари от Министерския съвет за общини, управлявани от двете партии, съглашателството по Изборния кодекс, за което, по думите й, самият Цветан Цветанов е признал и т.н. Водещият Виктор Николаев попита дали БСП не си мълчи по теми, свързани с ДПС и как левицата гледа например на сделката за ТЕЦ "Варна" (чийто собственик стана Ахмед Доган, но обектът не му бе продаден от държавата - б.р.,) и това, че държавата плаща за студен резерв милиони: 

"Това е част от тази договорка между ДПС и ГЕРБ, която тече от години, това мисля по този случай, това е поредният конкретен пример", заяви лидерката на левицата.

Пример за задкулисието е и решението да се опростят задължения на Главното мюфтийство към хазната, по който повод Корнелия Нинова заяви: 

"Твърдят, че това решение е за защита на националната сигурност. В доклада за националната сигурност на настоящото правителство пише, че състоянието на здравеопазването е проблем на националната сигурност, че бедността е проблем. Защо тогава не опростим задълженията на общинските болници, или на бедни хора, на които им взимат жилищата?"

Лидерката на БСП обяви, че не се е появявала в Народното събрание и не знае каква заплата би получила за последния месец на бойкот на парламента. А без заплата живее от спестявания. По думите й обаче принципният разговор е от ГЕРБ да променят правилника и да направят така при неявяване в парламента да не се получават възнаграждения, но и да се приеме предложението на БСП за намаляване и замразяване на тези заплати. Докато в България си говорим за възнатражденията на депутатите обаче, в Европа Еманюел Макрон е поставил друг въпрос - за минимална европейска заплата. Лидери от Вишеградската четворка пък говорят и за минимална европейска пенсия. 

"Това е реален начин за сближаване на доходите. Ние тук говорим за заплати на депутати, а къде е разговорът за стандарта на българите?", попита Нинова.

Тя заяви още, че управляващите тормозят малкия и дребния бизнес, данъчните следят баби по селата за 1,50 лв., но не и "големите, които взимат поръчки без търг и се въртят едни милиони". 

Попитана за оценката си за работата на Специализираната прокуратура у нас, председателката на социалистите заяви: 

"Ако има осъдителни присъди и влязат в затвора хора - оценката ще е положителна. Досега сме се нагледали на гръмки акции, но накрая резултатът е никакъв". 

Нинова обяви, че в лично качество би направила всичко, което може, за да подкрели Лаура Кьовеши за европейски прокурор. 

"Харесвам тази жена и смятам, че тя ще свърщи работа . Бих я подрепила. Ако гласуването влезе вътре в Европейския парламент - ще поставя въпроса за политическо решение на БСП европейските ни депутати да я подкрепят".