Само ден след като бе осъден от Софийския районн съд за хулиганство, Явор Бахаров отново се озова там - този път като ищец, и то заедно с другите актьори, участващи в сериала "Под прикритие" на БНТ.

Всички те претендират от фирмата на продуцента Димитър Митовски "Камера Ентъртейнмънт" следното:

"... неимуществени вреди, обобщено изразяващи се в обида, огорчение, унижение и гняв, породени от поставянето на образите им върху лотарийни билети и по този начин публичното им свързване с хазартна дейност, негативни и подигравателни оценки и изказвания от публиката, колеги и близки."

Заведени са 8 дела за непозволено увреждане, а звездният състав на ищците, които лично са се появили вчера в СРС, включва Владимир Пенев, Явор Бахаров, Койна Русева, Михаил Билалов, Бойко Кръстанов, Ивайло Захариев, Кирил Ефремов и Йоанна Темелкова (прави впечатление отсъствието на Захари Бахаров, който отделно е лице на "Национална лотария", б.р.)

Всички те искат от "Камера Ентъртейнмънт" ЕООД, която е изпълнител на сериала, да заплати на всеки по 2600 лв. (исковете са частични, при посочен пълен размер на всеки от тях 15 000 лв.)

Става въпрос за скандал, който се разчу през 2016 г. - че фирмата за търкане на талончета пусна игри с героите на сериала, без самите актьори да имат хал хабер за това.

После се оказа, че те имат договор само с продуцента БНТ и дружеството на Митовски. Обществената медия, което е продуцент на сериала, разпространи през май, 2016 г. становище, че "не е давала разрешение за провеждането на подобна лотарийна игра".

Артистите не получават хонорари, писа тогава сайтът за култура "Площад Славейков" - просто в подписаните договори фигурирала спорна клауза, че лицата на персонажите може да се използват, както продуцентите намерят за добре. Макар че всъщност договорите на различните актьори са различни.

Но от БНТ заявявиха, че позволението за подобни игри с марката на сериала не е давано. От телевизията са изпратили и официално писмо до изпълнителя на "Под прикритие" "Камера Ентъртейнмънт" и до организатора на лотарията – в което се изразява несъгласие, "основано на изрично решение на УС на БНТ".

От медията твърдят още, че са били информирани за намерението подобни хазартни билети за изтриване да бъдат пуснати в продажба, но още тогава изпълнителят Димитър Митовски е бил предупреден, че съгласно договора помежду им такива действия не може да се предприемат без изрично одобрение от страна на телевизията.

От исковата молба става ясно още, че правото е прехвърлено от ответника - т..е. "Камера..." на Митовски, чрез неговия управител на трето лице - "Ню Геймс" АД, организатор на "Национална лотария".

Затова сега актьорите считат, че Митовски е прехвърлил повече права, отколкото притежава. 

Още преди две години от организаторите на хазартната игра се защитиха с кратко изявление, че...

"По силата на сключени договори "Национална лотария" е получила изрично съгласие от правоимащото лице да използва имена и образи на герои от сериала "Под прикритие".

Те също така си били платили "изцяло уговорените възнаграждения за това". Ясно е на кого.

От търговията с образите и героите им обаче актьорите настояват, че са изпитали...

"... унижение, омерзение, злепоставяне, накърняване на доброто име, честта и достойнството."

Всеки от ищците по делото е получил право да повика по един свидетел. Така предстои 8 души да разказват, както че талоните са се разпространявали на национално ниво поне от 22 май 2016 , така и ще удостоверят преживените от всеки от известните артисти "тревоги, притеснения, злепоставяне и омерзение".

Съдът задължава ответника "Камера..." да предостави в 7-дневен срок договорите си както с организатора на хазартната игра "Ню геймс", така и с БНТ за "производството и използването на сериала "Под прикритие".

Делото е насрочено за следващо заседание.