“Не само държави провеждат дезинформационни кампании. В течение на години неголяма група американски милиардери, които в родината си финансират дясното крило на Републиканската партия, също е провеждала кампании за разпространяване на фалшива и подвеждаща информация в няколко страни членки на Европейския съюз”, пише в своя публикация във френския в. “Монд” журналистът Дамиен Льолу.

Според автора за разлика от сътрудниците на руската организация за пропаганда “Агенция за интернет изследвания”, въпросните бизнесмени не разполагат с голям брой фалшиви акаунти в Туитър и Фейсбук. Парите им обаче позволяват да финансират малка група от активисти и компании, специализирани в областта на политическите комуникации.

«В центъра на схемата между другото се оказаха Робърт Мърсър, съуправител на влиятелния инвестиционен фонд «Renaissance Technologies» и дъщеря му Ребека. Те са финансирали създаването на «Breitbart News» , конспиративен сайт, смятан за челен отряд на „Altright” (крайно дясното движение «Алтернативни десни») с голяма роля по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп. Негов главен редактор е бившият съветник на американския президент Стив Банън», се посочва в публикацията в «Монд».

Стив Банън. Снимка Архив

Твърди се още, че щедростта на Мърсър не се ограничава единствено в САЩ. Финансира се също «Gatestone Institute», неоконсервативен център за анализи с дейност, насочена към Европа. Публикуват се статии на много езици, включително на френски. Наливат се пари и в канадското интернет издание «The Rebel» («Бунтарят»), което проявява особен интерес към Стария континент. През 2017 г. един от сътрудниците му, Джек Пособец, е с голям принос при разпространяването на «MacronLeaks» - електронни писма, хакнати от пощата на членове на предизборния щаб на Еманюел Макрон и публикувани в интернет само два дни преди втория тур на президентските избори във Франция.

«Дейността на Rebel Media Group», която издава “Thе Rebel”, се разпростира в редица държави. Наскоро сайтът изпрати във Франция лондонския си кореспондент Джек Бакби и една от сътрудничките си Мартина Маркот, за да снимат сензационни сцени от протеста на “жълтите жилетки”, посочва авторът на публикацията Льолу.

Той е категоричен, че редакционната политика на сайта “Thе Rebel” и дъщерната му компания прокарват линия, близка до тази на «Breitbart News» - остро осъждане на миграцията и ислямизма, но също и на американските, канадските и европейските леви. Сайтът представя Европа на границата на краха не на последно място заради мигрантите. Води и кампания в полза на излизането на Великобритания от ЕС – Brexit.

Основателят на Rebel Media Group Левант е оставил без последствие въпроси, изпратени му от в. “Монд”. Изпратил е само имейл, в който изразява мнение, че подготвяната публикация в “Монд” относно чуждо вмешателство, било все едно Харви Уайнстийн да води разследване за сексуално насилие. Попитал също дали пък не е длъжен да изпрати отговорите си на “вашия агент в руското посолство”, намеквайки за предполагаемо използване на в. “Монд” от КГБ по време на студената война.

“Rebel Media Group получава значителна финансова подкрепа от милиардера Робърт Шилмън, собственик на компанията “Cognes” за производство на видеосистеми в областта на промишлеността. Точно той изплаща заплатите на журналистите, работещи за сайта. Финансира и голям брой антиислямистки проекти, включително и “Horowitz Center”. Така се предоставя платформа за разпространяване на радикални идеологии, ненавист и дезинформация”, се посочва в публикацията.

Припомнят се също публикации и видео на Rebel Media в полза на Brexit. Този проект приключва през май 2018 г., когато неговият ръководител Том Робинсън, който във Великобритания оглавяваше дясното движение “Английска лига за защита”, беше арестуван и осъден на 13 месеца лишаване от свобода по обвинение в разпространяване на провокационни и ислямофобски информации.