Френският президент представи визията си за бъдещето на ЕС под формата на есе, което бе публикувано в редица европейски вестници. Той призова за "Европейски ренесанс", за нови амбициозни политики, както и за конференция, на която да се обсъди политическият проект на Съюза.

Но както много държавни лидери преди Макрон вече разбраха - промяната на курса на ЕС е трудната част.

В "Политико" бе публикуван анализ на ключовите предложения на френския президент.

Търговия

Какво иска Макрон: Много е оставено на свободната интерпретация, но търговията определено е сферата, в която неговите предложения преследват радикална промяна на статуквото. Те вървят по линията на скорошните призиви на Франция и Германия - да се премисли подхода на ЕС към конкуренцията и търговската политика.

Макрон призовава за "Европейска преференция" при обществените поръчки и каза, че ЕС трябва "да преформулира нашата търговска политика, като се глобяват или забраняват бизнесите, които подкопават нашите стратегически интереси и основоположни ценности". Той също призова за "глобяване на бизнесите", които нарушават "стандартите на околната среда" в търговията.

Какво мисли ЕС: И преди сме чували подобни призиви. Цитатът за "европейската преференция" наподобява и предишни предложения на Макрон. Но дори френските официални представители признават, че протекционистките мерки няма да минат в Брюксел.

По-реалистичен подход, който Париж вече е предлагал, би бил "реципрочността". Тя гласи, че правителствата в ЕС не бива да си плащат за стоки и услуги от държави, които са се затворили за европейските компании. Представяно е подобно предложение от Европейската комисия, което може да бъде обсъдено от държавите членки след евроизборите.

Що се отнася до "основоположните ценности" в търговията, на Макрон трудно може да се вярва: Когато му напомниха, че изнася оръжия към Саудитска Арабия, президентът нарече ембаргото на оръжия "абсолютна демагогия"

Шансове за успех: 4 от 5. Според "Политико" има голяма вероятност да се приеме политика на "мека реципрочност".

Конкуренция

Какво иска Макрон:

"Ние трябва да реформираме политиката за конкуренцията", написа Макрон. 

Въпреки, че споменатите мерки влизат повече в полето на търговията, призивът му напомня на съвместното предложение на Германия и Франция от миналия месец.То дойде след отказът на ЕК да позволи сливането на "Алстом" и "Сименс", което не се възприе добре от Берлин и Париж.

И двете държави настояха за нуждата от реформа в сегашните правила на ЕС, която да позволя на компании да се превърнат в "глобални лидери". За да се случи това, ще трябва да се предприемат мерки за промяна на начина, по който Брюксел гледа на сливанията. 

Какво мисли ЕС: В момента ЕС не позволява на държавите членки да даряват на определени компании специални привилегии. Но при няколко изключения може да се заобиколи това правило, включително в скорошната рамка за съвместни изследвания и иновационни проекти "в Европейски интерес". Франция и Германия обявиха, че това е "полезен", но "много комплексен инструмент" и призоваха клаузите му да бъдат преразгледани.

Въпреки изразената опозиция на ЕК и законодателството на Съюза, възможно е Германия и Франция да постигнат желанията си, заради увеличаващия се протекционизъм по света.

Шансове за успех: 3 от 5. Реформата в сферата на конкуренцията ще бъде обсъдена преди и след евроизборите през май. Общата позиция Берлин и Франция може да окаже сериозно въздействие върху крайния резултат.

Технологиите

Какво иска Макрон: Много. Президентът призова за "Европейско наблюдение" на големите дигитални платформи, включително "незабавни глоби за нелоялна конкуренция и за прозрачните алгоритми", както и за повече финансиране в иновациите. Той също иска да се създаде "Европейска агенция за защита на демокрациите", която да помага на държавите "срещу кибератаките и манипулацията", както и да се приемат закони, които "да забраняват речта на омразата и призивите за насилие в Интернет".   

Какво мисли ЕС: Повечето от предложенията вече са приети под някаква форма в ЕС, въпреки че няма предприети конкретни мерки срещу прозрачността на алгоритмите. Що се отнася до киберсигурността и защитата на изборите, ЕС тепърва ще предприема действия за прокецията им.

Комисията също работи с представители на националните избирателни комисии, за да се справят с предизвикателствата на киберсигурността и извършва опити над създадените системи за избиране. По въпроса за речта на омразата и защитата на демокрациите в рамките на ЕС са възприети доброволни правилници за поведение, но Съюзът слабо ги регулира.

Шансове за успех: 4 от 5 за платформите за наблюдение. Комисията е изразила ясно неодобрението си към големите технологични компании и се очаква да възприеме нови правила за справянето с нагласите на алгоритмите и изкуствения интелект.

1 от 5 за речта на омразата. Като се има предвид колко малко ограничения са наложени срещу терористичните послания онлайн, едва ли ще бъде постигнато единомислие за закон срещу речта на омразата.

Бюджет

Какво иска Макрон: Президентът призова за финансиране "на иновациите, като се осигури бюджет на "Европейския иновационен съвет" по модела на САЩ, за да се постигнат нови технологични успехи като изкуствения интелект". Макрон се надява да се създадат много нови агенции в ЕС: Освен "Европейска агенция за защита на демокрациите", той иска "Европейска банка за климата", която да финансира реформите в екологията", както и "Европейска сила за сигурност при храните". Но неговите големи планове не изясняват как ще бъдат финансирани.

Какво мисли ЕС: ЕК предложи да се увеличат разходите в изследванията за следващия седемгодишен бюджет на Съюза (от 2021 до 2027 г.). Проектобюджетът също включва инвестиции в климата и околната среда, както и програми за финансиране на поддръжката на границите. 

Шансове за успех: 1 от 5. Увеличаването на разходите на ЕС, за да се финансират големите идеи на Макрон, ще зависи до голяма степен от готовността на богатите държави членки - Германия, Франция и Холандия. В момента група страни, сред които Холандия, Дания и Швеция, се противопоставят на призивите за увеличаването на вноските към бюджета на ЕС след "Брекзит". Без ново финансиране на ЕС много от идеите на Макрон са с несигурно бъдеще: промените в бюджета на ЕС се нуждаят от съгласието на всички държави членки.

Храна и селско стопанство

Какво иска Макрон: Президентът сподели, че желае пестицидите да бъдат ограничени наполовина до 2025 г. Той също предложи да се установи "Европейска сила за сигурност при храните", която да подобри контрола върху храните и да се противопостави на мощните лобистки организации. 

Какво мисли ЕС: Ограничаването наполовина на пестиците до 2025 г. вече е възприето като политика от Париж, но френските фермери недоволстват, тъй като според тях нямат много алтернативни възможности. Със сигурност не са предлагани европейски закони, които да търсят подобни цели.

Брюксел обаче е във финалната фаза на реформирането на т.нар. "Общ закон за храните", като агенцията "Европейска власт за сигурност при храните" ще получи допълнителни правомощия да извършва собствени тестове за безопасност от пестициди. 

Шансове за успех: 1 от 5 за пестицидите и 4 от 5 за създаването на регулатор за безопасност на храните (тъй като той на практика вече съществува). Намаляването на пестицидите с 50 процента в рамките на шест години е на практика неизпълнимо във Франция, камо ли в ЕС. 

Околната среда

Какво иска Макрон: Президентът иска ЕС да достигне до "0 процента" емисии на въглероден диоксид до 2050 г. Той също предложи да се създаде "Европейска банка за климата", която да финансира програмата. Другите идеи на Макрон за борба в името на околната среда включват "глобяването на бизнесите", които нарушават стандартите. 

Какво мисли ЕС: Идеите на Макрон съвпадат с тези на ЕК - нещо повече, Комисията настоява да се премахнат въобще парниковите емисии до 2050 г. Но в ЕС има и разногласия - някои страни се страхуват от вредите, които ще понесат икономиките им, ако реформите бъдат възприети.

Що се отнася до "Европейската банка за климата" - не е ясно как точно би се финансирала тя, особено след като "Европейската инвестиционна банка" извършва вече същата функция. Непрактично звучи идеята да се глобавят търговските партньори, които не полагат грижи за околната среда. Въпреки че Франция, Испания и Люксембург предложиха да се обвържат бъдещите търговски сделки с Парижкото споразумение, идеята им не среща подкрепа сред други държави членки.

Шансове за успех: 2 от 5. Последните срещи на Съвета на министрите доказаха, че трудно ще може да се постигне консенсус за околната среда, както и за това дали да се наказват компаниите, които я замърсяват.

Миграция и сигурност

Какво иска Макрон: "Общи сили за защита на границата и Европейски офис за бежанци" и Европейски съвет за вътрешната сигурност. Списъкът с желания също включва: "договор за отбрана и сигурност, които да дефинират нашите фундаментални задължения в сътрудничество с НАТО и Европейските съюзници", написа Макрон, като включи "увеличени разходи по отбраната". Той иска и ЕС да поддържа отношения с Великобритания по въпросите на отбраната и сигурността.

Какво иска ЕС: Много от гореспоменатото е музика за ушите на ЕК, но някои държави членки не са съгласни - не искат да отдават част от властта си в толкова чувствителен сектор като опазването на границите. Трудно ще бъде осигурена подкрепата в това направление на унгарския премиер Виктор Орбан. 

Що се отнася до договора за отбрана и сигурност, ключовият въпрос е дали в бюджета на ЕС може да бъдат включвани военни операции. Настоящите довори на ЕС категорично забраняват това.

За предложението на Макрон към Лондон да разполага със стол в "Европейският съвет за сигурност" е писано в политическата декларация между Великобритания и ЕС за бъдещите отношения след "Брекзит". Там е споменато, че между двете страни могат да се провеждат "гъвкави консултации" за чуждестранната политика и отбраната.

Шансове за успех: 2 от 5. Миграцията е гореща тема, по която така и не е постигнато единомислие. В сферата на отбраната някои държави не желаят да се сблъскват с реакцията на НАТО. 

Що се отнася до сътрудничеството в защитата, Обединеното кралство е демонстрирало желание да поддържа отношения, но най-вероятно ще предпочете да работи основно чрез НАТО, от колкото чрез Европейския съвет за сигурност. 

ЕВРОТО

Какво иска МакронПрезидентът, който е бивш банкер и финансов министър, е превърнал реформата на еврозоната в един от основните си приоритети. Но той не разкрива достатъчно подробности в декларацията си.

"Как ще се справим с кризите на финансовия капитализъм без еврото, което е поддържа целия ЕС?", пита президентът.

Явно Макрон е преценил, че предвид разговорите за бъдещия бюджет на еврозоната, сега не е времето да се настоява за повече.

Какво мисли ЕС: Представителите на ЕС и правителствата са доволни, че Макрон не обърна голямо внимание на реформата в еврозоната. 

Шансове за успех: С акцентите върху сигурността, миграцията, дигиталната индустрия и други, Макрон, ако не друго, поне успя да избегне нов конфликт за еврозоната.