Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов подаде до Върховния административен съд жалба срещу решението на Съдийската колегия на ВСС, с което колегията отказа да образува дисциплинарно производство на съдия Георги Ушев – председател на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Това съобщават от кабинета на Панов.

Предложението на председателя на ВКС от 11 февруари т.г. бе мотивирано с данните, съдържащи се в доклад от декември на комисия от три върховни съдийки, извършила проверка на дейността на АСНС.

При всичко става въпрос за мълниеносното произнасяне на Апелативния спецсъд срещу определение на съдия Иво Хинов, с което пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова. АСНС се произнесе мълниеносно същия ден - без да е видял дори документите от заседанието на "обикновения" Специализиран съд. А прокурори дори написаха писмо до апелативните съдии - да не дават исканите документи на проверяващите от ВКС.

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) са извършени две дисциплинарни нарушения от Ушев.

Проверяващите смятат, че е уронен престижът на съдебната власт поради това, че Георги Ушев "извън кръга на своите служебни правомощия като административен ръководител на по-горестоящ съд е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на Специализирания наказателен съд), да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика. По-конкретно – посетил е докладчика по делото след постъпване на частен протест от прокурор и искане по чл. 343 от НПК, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане по чл. 343 да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСНС с оглед спешността на исканото произнасяне".

„Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите...", смята проверяващият орган.

Според Панов с действията си ръководителят на АСНС е допуснал "безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса".

Второто, констатирано от проверяващите от ВКС, е "неизпълнение на други служебни задължения". С думи прости - че шефът на АСНС се задейства мълниеносно по искане на прокуратурата, без дори да е достигнал до него актът на долния съд, който евентуално ще отменя (това е станало чак в 18:05 ч., същия ден, б.р.).

А именно - че е образувал частно наказателно дело по искането на прокуратурата и особеното искане "без да е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство по чл. 343 НПК пред въззивната инстанция; без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата; при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав, и съдебния секретар съгласно  чл.  311,  ал.  2  от  НПК; без да е преценил, че нерегламентирания в НПК „частичен“ протокол не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда."

Какво обаче стана?

На свой ред писмо от Георги Ушев и още 10 съдии от АСНС даде повод на Съдийската колегия на ВСС безпрецедентно да даде председателя на ВКС на Инспектората. Поводът е същата проверка - възложена от Панов и обхващаща действията на АСНС по делото за мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова. ВСС буквално "прегърна" сигнала със знаковите думи на представляващия Боян Магдалинчев, че за да пишат съдиите, "все нещо има".

Иначе прокурорската колегия под строй прецени, че прокурорите, написали писмо до Апелативните съдии, не са опитвали да им влияят, както и Съдийската колегия на ВСС реши, че Ушев не е за наказание. Именно това атакува днес Панов пред върховните административни съдии.