Оле Гунар Солскяр ще бъде назначен за постоянно като старши треньор на "Манчестър Юнайтед" - въпросът вече не е дали, а кога, пише в. "Дейли Мейл". Останалите английски медии - къде по-категорично, къде не толкова, са на същото мнение.

След паметния триумф срещу "Пари Сен Жермен", за който футболният свят продължава да говори, шефовете на "червените дяволи" окончателно са решили да махнат от статута на Оле думата "временен". Макар че принципно решение за това е взето по-рано.

Солскяр в момента се радва на подкрепа, каквато треньор на "Юнайтед" не е имал от времето на Алекс Фъргюсън. Играчите са твърдо зад него и някои от тях са заявили това на изпълнителния директор Ед Удуърд. Скандинавецът е имал разговор в парижката столица с един от собствениците на клуба Аврам Глейзър, който беше на трибуните на "Парк дьо Пренс".

Според "Дейли Мейл", знаково е, че в луксозния хотел на "червените дяволи" на "Шан-з-Елизе" са били Глейзър, Удуърд, Дейвид Гил - успешният предшественик на директорския пост, и сър Алекс. Най-великият мениджър в историята на клуба вече е казал тежката си дума за Солскяр "пред когото трябва". 

Десет месеца след като получи мозъчен кръвоизлив, шотландецът е жизнерадостен и енергичен и основната причина за това е комуникацията с Оле, който му е не само бивша звезда, но и ученик. Както призна самият Солскяр наскоро, още като играч той си водел записки от тренировки и за цялостния метод и стил на работа на Фърги. Още от идването си на мястото на Жозе Моуриньо, норвежецът постоянно се съветва със своя ментор. Двамата нищят всеки мач по телефона или в "стаята за гости" на "Олд Трафорд".

Вероятно по заръка на Фъргюсън наследникът му върна практика, която беше замразена още от Дейвид Мойс - треньорът на гостуващия отбор се кани "на по чаша вино" след мача в Театъра на мечтите. Както и да завърши.

Футболистите едва смогват на нахвалят временния треньор. Той успя да намери общ език май с всеки - нещо, което Жозе Моуриньо и Луис ван Гаал не успяха да сторят.

"Аз мисля, че всичко вече е решено и той ще получи поста, смело заяви Ромелу Лукаку след дивата радост в Париж. - Трябва да го получи. Победихме като гости "Тотнъм", "Челси" и "Арсенал" за Купата, а сега и това. Какво повече трябва да направи?"

Също толкова категоричен беше и Люк Шоу на въпрос за бъдещето на Оле:

"При тези резултати не мисля, че трябва да говоря много. Нещата изглеждат ясни. Ние обичаме Оле, обичаме работата, която той свърши дотук. Наслаждаваме се на всичко в момента и резултатите го доказват."

Бразилецът Фред, привлечен миналото лято за над 50 милиона, но забравен и от Бога на резервната скамейка, обясни колко много му е помогнал Солскяр за трудната адаптация, че е повярвал в него и т.н.

Заради "издънки" (досега) като Фред, юношите и резервите, които преобладаваха в състава на реванша с ПСЖ, вестник "Гардиън" нарича този тим "аутсайдерите на Оле". С добавката, че именно с тях той е записал един от най-паметните резултати в историята на клуба в Европа.

За мнението на феновете е излишно да се казва и дума. През миналата седмица Клуб Z подробно ви разказа историята на най-новия рефрен на публиката на "червените дяволи" - "Оле е на кормилото".

И така - не дали, а кога. Има предположения, че назначението може да стане факт по време на паузата за националните отбори по-късно този месец. А не е изключено все пак да се изчака краят на сезона. Онзи ден стана ясно, че още една формална пречка е отпаднала през декември - договорът на Солскяр с норвежкия "Молде" е прекратен при идването му в "Юнайтед".