"Лудогорец" победи "Левски" с 2:0 като гост в големия сблъсък на 25-ия кръг на Първа лига. Марселиньо и Джоди Лукоки вкараха в началото и края на мача. Кръг преди края на първата фаза, "орлите" водят с 5 точки пред ЦСКА-София и с 8 пред "сините".

Двубоят се игра пред около 18 хиляди зрители на стадион "Георги Аспарухов" и това го прави най-посетеният от началото на годината в България.

"Левски" и феновете му бяха в приповдигнато настроение напоследък покрай смяната на собствеността, победата над ЦСКА-София и намаленото изоставане до лидера. Тази вечер обаче шампионите си върнаха доста от изгубеното с успех срещу пряк конкурент.

"Лудогорец", воден от завърналия се в Разград треньор Стойчо Стоев (бивш на "Левски"), започна по-добре - по-уверено и организирано, докато "Левски" беше припрян пред страхотната подкрепа от трибуните.

В 8-ата минута Вандерсон бе изведен сам отляво, но Николай Михайлов докосна топката и предотврати гол. Малко след това Клаудиу Кешеру уцели греда с глава.

Десет минути по-късно "Левски" стигна до първия си шанс, макар и без завършващ удар. Станислав Костов проби отдясно и подаде на Паулиньо, който обаче бе изпреварен от Сисиньо.

"Лудогорец" поведе в 21-ата минута. Мартин Райнов сбърка в половината си, топката му бе отнета, а Кешеру комбинира с Марселиньо, който откри резултата с рикошет. Видеоповторенията показаха, че Райнов бе изритан, след като изгуби кълбото, но грешката ще тежи на неговата съвест - подходи мудно.

В края на първата част "Левски" имаше добри минути. Костов получи топката отдясно и от малък ъгъл отправи удар, спасен от бившия вратар на "сините" Пламен Илиев. В 35-ата Давиде Мариани опита да подаде на Паулиньо, но той отново не достигна до топката и Илиев улови. 

Малко преди почивката Кешеру отправи удар от отлична позиция, но не уцели вратата.

През второто полувреме се видя, че "Лудогорец" е по-класният и опитен отбор. Гостите на няколко пъти пропуснаха отрано да решат всичко, докато домакините не създадоха чиста възможност. Серджиу Буш проби отляво, а малко по-късно Давиде Мариани шутира, но топката бе изчистена, преди да се наложи намеса на Илиев.

Вандерсон и влезлият като смяна Якуб Шверчок пък бяха близо да отбележат за 2:0, но топката мина встрани от вратата при ударите им.

Като цяло полувремето мина по вкуса на "Лудогорец". И в добавеното време Джоди Лукоки реализира за 2:0.

Така Стойчо Стоев се завърна победно на "Герена". Той е единственият треньор, огорчавал "Левски" четири пъти в дома му. Стоев надделя и тактически срещу бившия си асистент при "зелените" Георги Дерменджиев.

Дерменджиев не оправда първия гол с нарушение срещу Райнов и призна, че тимът му е бил надигран. Той разкри, че дошлият на проби френски защитник Седрик Унтонджи (195 см) ще остане на "Герена".

Доста критичен бе завърналият се в родния си клуб Живко Миланов: "положението е зле, след като "Левски" е трети в класирането; "Левски" е слаб и бил тотално надигран от "Лудогорец" и не е готов да се бори за шампионската титла".

По-рано днес "Черно море" и "Ботев" (Пловдив) направиха 0:0, а "Славия" би "Септември" с 2:1.