"Арсенал" повали с два залпа "Манчестър Юнайтед" в двубой от 30-ия кръг на Висшата лига в Лондон - 2:0. Гранит Джака в 12-ата и Пиер-Емерик Обамеянг в 69-ата от дузпа осигуриха ценен успех на "топчиите" и първо поражение на "червените дяволи" с временния треньор Оле Гунар Солскяр на родна земя.

Под ръководството на норвежеца тимът отстъпи само пред "Пари Сен Жермен" в първия осминафинал на Шампионската лига. До днес. А през седмицата настроението в двата лагера бе на другия полюс - "Арсенал" падна с 1:3 от "Рен" в Лига Европа, а "Юнайтед" сътвори подвига с ПСЖ. 

Така в битката за третото и четвъртото място положението изглежда по следния начин: 3. "Тотнъм" - 61 т., 4. "Арсенал" - 60 т., 5. "Манчестър Юнайтед" - 58 т. и 6. "Челси" - 57 т. и мач по-малко.

По-рано днес "Челси" се добра до 1:1 срещу "Уулвърхемптън" на "Стамфорд Бридж" с изравнителен гол в края. А "Ливърпул" очаквано спечели срещу "Бърнли" - 4:2, и продължава да изостава с 1 точка от "Манчестър Сити" в битката за титлата.

На стадион "Емиратс" тимът на "Арсенал" отрано показа, че няма намерение да се съобразява с отличната форма на своите гости, които го огорчиха за Купата на Футболната асоциация по-рано през годината.

"Юнайтед" обаче беше отборът, който първо можеше да поведе в резултата и да даде различна посока на сблъсъка. В 8-ата минута Люк Шоу центрира и Ромелу Лукаку засече топката - в напречната греда. В продължението на ситуацията защитата на домакините се справи с продължилата опасност.

И поведе "Арсенал". В 22-ата минута Гранит Джака шутира от над 20 метра и траекторията на топката остави безпомощен Давид де Хеа, но стражът направи грешка с крачка с обратна посока.

В 19-ата минута "Юнайтед" отново имаше малшанс - Фред, който пак бе сред титулярите, също пробва късмета си, но и той нацели греда. До края на полувремето интересни ситуации имаше и пред двете врати, а "червените дяволи" отново съжаляваха повече заради пропуск на Лукаку.

В 50-ата белгиецът за пореден път изтърва да върне надеждите на манчестърци от чиста позиция, но отлична намеса имаше и вратарят Бернд Лено.

"Арсенал" получи още по-сериозно предимство в 67-ата, когато Фред фаулира Александър Лаказет в наказателното поле и от 11-те метра Пиер-Емерик Обамеянг удвои.

Малко след това "артилеристите" можеха да вкарат и за 3:0, а опитите на гостите поне да намелят резултата не се увенчаха. В края на срещата заваля силен дъжд, затруднил и двата състава.

Може да се каже, че шансът този път обърна гръб на "Юнайтед", но и в не малко мачове със Солскяр бе на страната на "червените дяволи".