ГЕРБ си "купува" кворума от ДПС; службите преследват отдавна изтекли по давност нарушения по приватизацията (ако изобщо има нарушения), а всичко се изпраща в спецсъда, маскирано като "организирана престъпна група".

Така лидерът на "Движение 21" и адвокат Татяна Дончева коментира обобщено кризата с кворума в Народното събрание в контекста на предложението на ГЕРБ и ДПС за данъчна амнистия за над 8 милиона лева публични вземания за мюсюлменското вероизповедание, както и арестите и повдигнатите обвинения на забогатели от приватизацията фамилии - като Баневи и Арабаджиеви. Първите са в ареста (Дончева е адвокат на Евгения Банева), а вторите - бяха задържани в Испания миналата седмица и се чака екстрадиция у нас.

"Има олигарси, които ще се преслеват и такива, които няма да се преследват. Да преследваш олигарси станали такива в следствие на модела на раздържавяване изглежда малко съмнително. От една страна защото прокуратурата няма защо да ги търси - ако е за неплатени данъци или други такива неща, въпрос на доказване е, но биха се справили. Те ги преследват, защото са станали богати чрез процеса на масовата приватизация и да имат нарушения - давността е изтекла от всякаква гледна точка", посочи Дончева.

Как се става ОПГ

По думите й освен че прокуратурата си измисля обвинения, си ги нагласяла и така, че делото да се гледа в Специализирания наказателен съд, където се пращат делата за организираните престъпни групи (ОПГ). 

"ОПГ-тата се кръщават така, за да влязат в подсъдността на Специализирания съд. За ОПГ трябва да имаш обективен принос и субективно осъзнаване  за участие. Тук имаме "сложете ги да са повече от трима" - едно семейство с едно дете или семейство с една свекърва - стават трима", посочи Дончева, визирайки сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви и майката на Николай Банев, които също са част от обвиненията.

За да изглежда "интернационално" престъплението, се пришивало и "пране на пари" или "данъчни измами", продължи Дончева. И изведе извода:

"Защо ние като нация не успяхме да направим един действащ следприватизационен контрол, за да кажем 20 години след процеса, след като имуществото е изято, изпито, продадено на скрап и пр., какво става. Доказателствата в много от случаите са абсолютно измислени - да носите наказателна отгговорност за лошо управление на предприятия ваша собственост, или за данъци, които не са ваши..."

Как се става приватизатор

"Ветко Арабаджиев е шофьора на месокомбината в Пловдив. Как се сетиха тези, които раздаваха имуществото, да го дадат точно на шофьора? Като даохте на Банев тежката химия, а той е завършил българска филология задочно - смятахте ли, че това ще оправи положението?", попита още Татяна Дончева.

И допълни:

"Ако ще осъждаме приватизацията и нейното извършване - не е това начинът - да хвърлим на гладното народонаселение ей такива, които са си позволили да парадират със собствеността си. Не може слугите на бившата комунистическа номенклатура да ни подхвърлят обогатили се от процеса хора като парче месо на изгладнели лъвове. Около тях се завъртяха едни величия от слоевете на комунистическата партия и някой вярва че това се е случило безвъзмездно?! Дайте да видим как е текъл целият процес и в чии джобове е изтекло онова, което беше създаване 45 години. А не по най-елементарния начин...

Някои хора, които гребаха с голямата лъжица от казана, очевидно са се простили отдавна със светлите идеи на комунизма"

Истинският проблем

Дончева коментира и акцията на властите за източване на НОИ чрез подправяне на документи с цел по-високи пенсии за лицата, дали "подкупа" на съответния служител. "Схемата се движи, за да се обясни защо няма добавки за 300 000 души, премахнати миналата година. Истинският проблем е че ГЕРБ няма достатъно пари и иска да запуши с тези 300 000 с такива акции", даде своето обяснение бившата депутатка.

"Истинският проблем е кворумът. От ДПС стават ключови за кворума. Няма как да заседава този парламент - на тях ДПС им трябва и те ще си го откупят", коментира още Дончева по повод на съглашателството между ГЕРБ и Движението, в т.ч. за дълговете на мюфтийството.

Защо правителството покани Медведев в България, попита още Татяна Дончева по повод визитата на руския премиер, от която не последва подписване на меморандуми за енергийни проекти, както мнозина смятаха, че ще стане. Чакаха се новини най-вече за "Турски поток".

"Тези посещения се правят, за да се подпишат договори, които се подготвят доста преди това. Нищо не беше подписано. Ние го поканихме да му кажем, че го обичаме, а той каза, че можем да го обичаме, ама ЕК трябва да гарантира потока. Ще дойдат двама американски сенатори и пак няма да стане работата",