Кандидат-депутатите на ГЕРБ и БСП за Кърджали – Цвета Караянчева и Милко Багдасаров, се хванаха за гушите без никаква увертюра в ефира на БТВ. Още първият въпрос на Антон Хекимян от откритото тв студио сближили ли са се партията на Бойко Борисов и ДПС накара герберката да избухне. Багдасаров пък я доядоса, като каза, че има поне 5 пункта, по които са показали пълно съгласие в последно вревме – банковата ваканция, датата на изборите 5 октомври (на Байряма), промените в НК и т.н.

Дискусията пак стигна до познатото „Боли ли ви“ по адрес на БСП, след като са си „игаели“ с ДПС, а Багдасаров каза, че не е пазарен ден.

Ирина Караджова от Патриотичния фронт едва се включи, колкото да каже, че има натиск от Движението над обикновените хора в региона. Корман Исмаилов от Реформаторския блок пък запита къде са най-важните люде в тази кампания – проваленият премиер Орешарски, проваленият Сергей Станишев и Лютви Местан, който е водач на листата, но нямал смелостта и миналата година да участва в този дебат. 

Ердинч Хайрула от ДПС каза, че всички трябвало „да си сменят методите на изказване“ и че от 15 г. е в политиката и никъде не видял да има натиск.

На което Караянчева реагира със:

Сега вече излъгахте, и то брутално излъгахте!

Тя разясни, че в които населени места управляват членове на ГЕРБ, не им се чистят пътищата и не им се правят улиците, та се наложило партията от субсидията си да ремонтира улички.

Трендафил Величков от АБВ обобщи, че „отново слушаме едно надвикване между провалени партии“. Той описа ситуацията с ДПС така:

„Всеки един политически монопол ражда икономически такива. Когато България е парцелирана, нещата някма как да се случат.“

След това телевизията показа репортаж с жена от с. Църквица, която обясни, че има два паспорта и гласува „и тука, и там“, имайки предвид Турция.

Друга гражданка обаче каза в ефир, че в Кърджали те взимат на работа не в зависимост от образование и компетентности, а само ако знаеш турски език и си такъв по етнос. Дъщеря й не я взели дори за консултант-продавач, защото не говори турски. „Има ли подбор за работа по етнически признак?“, попита тя задочно представителите на ДПС.

Хайрула каза, че частните фирми сами решават и че в 21-ви век всеки търговец би научил немски или китайски, ако има такъв клиент.

Дебатът се отплесна в посока дали трябва да се знае български по принцип. Кметът Хасан Азис определи като „много елементарен“ въпроса дали трябва да знае човек турски в града му, за да си намери работа. И каза, че който прави политика с такива въпроси, спомага ДПС да продължава да управлява в града.  Той се зарече, че в общинската администрация нямало такъв критерий и такова изискване. Самите агитки на ГЕРБ и ДПС се скараха по темата, като почитатели на партията на Бойко Борисов предложиха да се направи скрита камера, която да докаже, че навсякъде – в общината и в магазините на града, се говори турски. 

Караянчева избухна срещу Хайрула, че 43 000 души от администрацията са били уволнени за година от коалицията ДПС-БСП. 

На моменти се намесваха класически скандирания "Горчиво!" от страна на агитката на БСП, а сянката на Възродителния процес бе извадена както винаги.

Камерата показа картина от с. Велишани, което единствено не е на ДПС и в което освен, че няма пътища и водопровод, дори водоноските го подминавали. Според кмета феодалите на ДПС го заплашват и съсипват селото.

След като дебатът се върна на площада, Караянчева се скара и с Ердинч Хайрула, който я ядоса с изказване, че по времето на ГЕРБ не били отпускани пари за региона.

Когато след недоволство от страна на гражданите дебатът се насочи към това, че градът пие замърсена вода, на тепиха пак се счепкаха Караянчева и Багдасаров под благосклонния поглед на Хайрула. Антон Хекимян няколко пъти напомни, че "двама се карат, трети печели". 

Корман Исмаилов пък обясни, че огромни средства за инфраструктура са потъвали, потъват и ще потъват към идеолога на обръчите от фирми и че всичко е обзето от "пипалата на боянския октопод".

Финалът дойде миролюбиво с група за автентичен фолклор от читалище "Капитан Петко Войвода".  Лютите политически опоненти обаче не се хванаха един до друг да поиграят, както бе обявено първоначално.