Американската компания ”Локхийд Мартин” - производителят на изтребителите F-16 Block 70, представя днес възможностите на самолета в България. Изложението е първо по рода си, а точно това е модификацията на самолета, за която страната ни води преговори със САЩ за превъоръжаване на армията. 

От американската компания уточняват, че това е най-новата и усъвършенствана модификация на "еднодвигателния изтребител на НАТО". Демострацията е в Пловдив. България иска за купи 8 машини. Решението да се започнат преговори със САЩ бе взето от Народното събрание след отваряне на офертите и оценката им в изпълнение на инвестиционния проект за модернизация на Военновъздушните сили. Конкурент на американското предложение бе шведската компания "Сааб", която произвежда изтребители "Грипен". 

Заложената в проекта за инвестиционен разход цена, на която България иска да придобие 8 самолета, е 1,8 млрд. лв. Цената, предложена от САЩ обаче е по-висока. 

Затова и Народното събрание гласува възможност сделката да се отклони от това изискване. Преговори се водят и за цената, но публична информация дали и с колко би била намалена от "Локхийд Мартин" към момента няма. 

Проблем с американската оферта - според заложените от управляващите критерий за избор на изтребители, бе и срокът на доставка. По проект първите машини трябва да са в България до 2 години след подписване на договор. "Локхийд Мартин" в момента достроява новия завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите за България, ако се стигне до сделка. Компанията и САЩ първо признаха, че срокът за доставка е кратък. Тепърва ще се разбере може ли да се спази.