Доналд Тръмп одобрява идеята за трета среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но трябва да мине известно време преди тя да се осъществи. Това заяви съветникът на президента по национална сигурност Джон Болтън пред американската телевизия "Ей Би Си", предаде Ройтерс.

Болтън сподели, че не поддържа илюзии за военните възможности на Пхенян, но подчерта, че Тръмп е уверен в добрите междуличностни отношения с Ким.

Два американски мозъчни тръста и тайните служби на Сеул установиха, че Северна Корея е започнала процедура по възстановяването на една от ракетните си площадки. Това се случва едва няколко дни след срещата между двамата лидери в Ханой.

Болтън отказа да коментира тези доклади. Той обаче сподели, че погрешно се е смятало, че комунистическата страна "автоматично" щяла се съобразява със задълженията си.

"Президентът е уверен в личностните си взаимоотношения с Ким Чен-ун. Той отдели много време в опита си да развие тази връзка", заяви Болтън в ефира на "Ей Би Си". "Той заяви, че е готов за трета среща, такава обаче не е уговорена и може би ще трябва да мине известно време преди това да се случи. Но той е подготвен да се ангажира отново, защото той действително вярва, че възможностите пред Северна Корея, които се опитва да убеди Ким да приеме, ако предприемат ядрено разоръжаване, са наистина впечатляващи", допълни той.

Тръмп заяви пред репортери в петък, че ще бъде разочарован, ако Пхенян възобнови опитите с оръжия и повтори убеждението си в добрите взаимоотношения със севернокорейския лидер, въпреки неуспеха на срещата в Ханой.

Северна Корея прекрати опитите си с ядрено оръжие през 2017 г. и Тръмп посочи това като положителен резултат от продължилите почти година преговори.

Болтън потвърди предположението, че на срещата в Ханой американският президент е предложил "голяма сделка", която щяла да задължи Пхенян да се денуклеаризира, както и да се откаже от запасите си на химическо и биологическо оръжие.

"Възможно е Северна Корея да преосмисли мнението си и да се опита да поговори с президента за тази голяма сделка", заяви съветникът пред телевизия "Фокс".