В сравнение с непушачите рискът от сърдечен инфаркт при пушещите електронни цигари е 56 на сто по-висок. Рискът от мозъчен удар е с 30 на сто по-висок.

Коронарно сърдечно заболяване се появява 10 на сто по-често, а заболявания на кръвообращението, като образуване на съсиреци – 44 на сто по-често. Депресия, страхова невроза и други емоционални смущения се наблюдават двойно по-често в сравнение с непушачите.

Тези данни са на научен екип под ръководството на проф. Мохиндер Виндихал от Медицинския университет в Уичита, щата Канзас. Пълните резултати от научното изследване ще бъдат представени на 18 март т. г. по време на конгрес на кардиолози в Ню Орлеанс.

Захвърлете електронните цигари

“Не искам някой от пациентите ми или членове на моето семейство "да димят” електронни цигари. Ние установихме, че не играе никаква роля колко често някой посяга към e-цигара. Дори когато се случва само няколко дни седмично, въпреки това нараства вероятността от настъпване на сърдечен инфаркт или коронарно заболяване”, казва проф. Виндихал.

Научното изследване под негово ръководство опровергава разпространеното схващане, че електронните цигари са значително по-безопасни в сравнение с обикновените, тъй като при тях нямало пушечни газове и така в дробовете попадали по-малко отрови вследствие на процеса на изгаряне.

И нещо повече – в парата на е-цигарите е доказано съдържание на отровни метали.

Класическите цигари са още по-опасни

Обикновените цигари са още по-вредни от електронните. При тях в сравнение с непушачите опасността от сърдечен инфаркт е със 165 на сто по-висока, тази от коронарни заболявания с 94 на сто, а от мозъчен инсулт – 78 на сто.

За изследването си проф. Виндихал и неговият научен екип са използввали данни от изследване на американския Институт по здравеопазване. Във въпросното изследване са участвали 96 467 души през 2014, 2016 и 2018 г. Те са били интервюирани дали използват или не електронни цигари. Обобощено консуматорите на Е-цигари на средна възраст от 33 години са били по-млади от тези, пушещи традиционни цигари. Средната възраст при тях е била 40 години.

“Досега твърде малко беше известно за връзката между сърдечните заболявания и използването на електронни цигари. Сега данните трябва да ни събудят, за да се задействаме и да обясним на хората опасностите от e-цигарите”, казва проф. Виндихал.

Непрозрачен коктейл от химикали

В електронните цигари се изпаряват съдържащи никотин течности. Те могат да съдържат химикали, като глицерин, пропен или етиленглюкол.

Към това трябва да се прибавят различни аромати и други химикали. Температурата на електронните цигари трябва да е достатъчно висока, за да се получи пара.

По оценка на проф. Виндихал в момента на американския пазар се предлагат над 460 различни марки електронни цигари и над 7700 аромати. Почти всеки втори гражданин на САЩ посяга към e-цигарите.

Сайтът на германското сп. “Фокус” уточнява: “Публикацията е по Дойче веле. “Фокус онлайн” не е извършил собствена редакционна проверка.”