Унгарският премиер Виктор Орбан ще приеме утре в Будапеща председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, за да обсъдят въпроса за възможното изключване на управляващата в Унгария партия "Фидес" от ЕНП. Това съобщи днес кабинетът на Орбан, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Унгария превърна враждебното отношение към имиграцията в основен акцент в кампанията си за евроизборите през май, припомня Ройтерс. В страната бяха разлепени плакати, обвиняващи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че заговорничат за унищожаването на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента.

Тази кампания предизвика остри реакции в ЕНП. От партията се чуха възгласи за изключването на "Фидес".

Вебер призова Орбан да прекрати кампанията и да се извини за нея, както и да позволи на спонсорирания от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) да остане в Будапеща. От следващата академична година ЦЕУ мести акредитираните си от САЩ програми във Виена, защото унгарското правителство отказа да сключи споразумение, гарантиращо цялата дейност на университета в Унгария.

Миналата седмица унгарското правителство обяви, че кампанията срещу ЕС ще приключи тази седмица. В изявлението му обаче се подчертава, че въпросът с ЦЕУ е "приключен". Така малка част от програмите на университета остават в Унгария.

В петък Орбан заяви, че се надява "Фидес" да остане в ЕНП. В същото време той иска да постигне "трансформация на ЕНП така, че в нея да има място и за противопоставящи се на имиграцията сили като "Фидес".

Унгарският премиер обяви, че ако "Фидес" бъде изключена от ЕНП, първо ще се обърне за възможен нов съюз към Полша, където начело на управляващата партия "Право и справедливост" е популистът Ярослав Качински, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки ще говорят в Будапеща на честванията по случай унгарската революция от 1848 г., която е част от т.нар. "Пролет на народите". През тази паметна година във всички европейски държави (с изключение на Великобритания, Русия и Османската империя) са осъществени бунтове, вдъхновени от идеалите на Просвещението.

Унгарската революция, насочена срещу династията на Хабсбургите, е успешна през първата година и половина. В крайна сметка обаче е съкрушена благодарение на намесата на 300 000-та армия на Николай I - Руската империята.