Колко често се храним здравословно? И дали се храним редовно? Отговорите на тези въпроси дават добра представа за хранителните ни навици. Наред с бързите храни, обяда в движение и голямото количество продукти, които купуваме само заради маркетинга (чипс, газирани напитки, сладкиши), неяденето на закуска ни нарежда сред нациите с лошите привички в храненето. Близо 63% от българите не закусват, въпреки че повече от 76% смятат закуската за най-важното ядене през деня. Данните са от изследване на агенция Gemius, проведено съвместно с производителя на хранителни продукти Uniliver. 

Според експерти незакусването е една от водещите причини за наднорменото тегло и диабета. Въпреки това повечето от анкетираните оправадат пропуснатото хранене с липса на достатъчно време или липса на глад. Втората причина е следствие от преяждането вечер, което диетолозите посочват като основен проблем при контрола на теглото, холестерола и кръвната захар. 

Друг проблем при храненето е, че често не се замисляме какво ядем. Дори да не става въпрос за fast food или полуфабрикати, пак вллизаме в класацията на лошо хранещите се заради прекомерната консумация на животински мазнини и сол. 

Съветите на специалистите

Според д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, не трябва да се отказваме от хапването сутрин. 

"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня- чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи", подчертава тя.  

Д-р Дулева коментира, че не обръщаме достатъчно внимание на мазнините и кои от тях са полезни или вредни. Проучването на Gemius сочи, че повечето от нас познават "добрите" мастни киселини Омега-3 и Омега-6, но слагаме в графата на "лошите" ненаситените мастни киселини, които всъщност са полезни. "Страшните" за здравето ни са наситените мазнини, каквито има в животинските продукти и трансмазнините, които има във всички онези вредни храни (хамбургери, чипс, дюнери),  които обичаме да си хапваме.

Промяната на хранителните навици всъщност не е трудна и не изисква много време. Според диетологът д-р Мария Николова приготвянето на здравословна закуска сутрин отнема само няколко минути и "нямам време" не е оправдание. Редовното хранене и включването на повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци в менюто ни може да направи "чудеса" с по-добрата ни форма и здравословното състояние. Експертите съветват да не пропускаме хранения и за да не даваме лош пример на подрастващите.