Парламентарните избори в Северна Корея протекоха по обичайния начин за авторитарната държавна - 99,99 процента от населението гласува (останалите 0,01 процента са "били в чужбина или са работили в океаните". Новото в случая е, че Ким Чен Ун не се кандидатира, предаде Би Би Си.

Във Върховното народно събрание обаче влиза друг от лидерите на Северна Корея - Ким Йо Чен, младата сестра на председателя на Държавния съвет на КНДР.

Парламентарните избори в страната се използват от Пхенян, за да легитимира управлението си - акт, който международната общност определя за безсмислен. На всяка бюлетина е представен само един одобрен от държавата кандидат. 

Държавните медии обявиха имената на 687-те избрани депутати за Върховното народно събрание.

Рейчъл Минйонг Лий, която е анализатор от сайта "СК Нюз", заяви пред Би Би Си, че липсата на Ким не означава, че неговата власт намалява.

"Това може да е част от продължаващия опит на Северна Корея да бъде разглеждана като "нормална страна", заяви тя. "И в повечето демократични страни президентът няма място в парламента", добави анализаторката.

Що се отнася до сестрата на лидера, Лий твърди, че Ким Йо Чен не е била избрана на предишните избори през 2014 година, но оттогава е станала членка на Събранието, "най-вероятно поради смъртта на някого". 

През 2014 г. тя заместник-директорка на ключовия партиен отдел за "Пропаганда и агитация".

Тя често придружава брат си по време на чуждестранните му пътувания, като беше до него и на срещата с американския президент Доналд Тръмп в Ханой.

Вотът на изборите в неделя бе задължителен за всички жители на Северна Корея над 17-годишна възраст, въпреки че нямаше богат асортимент от кандидати.

Парламентът се избира на всеки пет години, участвалите в гласуването са винаги близо до 100 процента, а подкрепата за Работническата партия е универсална.