Европарламентът остава загрижен от факта, че проектът за разширяването на газопровода „Северен поток“ може да увеличи зависимостта от руските доставки на газ и да застраши европейския вътрешен пазар.

Този текст се съдържа в резолюция, приета днес на пленарна сесия в Страсбург с 402 гласа „за“, 163 „против“ и 89 „въздържали се“. Тя последва вчерашния дебат относно доклада „За състоянието на политическите отношения ЕС-Русия“ на латвийската евродепутатка Сандра Калниете.

Санкциите трябва да бъдат продължени

Санкциите срещу Русия трябва да бъдат продължени, смятат евродепутатите Причина е, че тя все така нарушава международното право.

От 2015 г. се наблюдават нови области на напрежение между ЕС и Русия, включително заради намесата на Кремъл в Сирия, Либия и Централноафриканската република (ЦАР), както и продължителните агресивни действия в Украйна. Резолюцията изтъква подкрепата на Москва за партии, действащи срещу ЕСь и крайнодесни движения. Русия продължава да се намесва в политическите избори и да нарушава човешките права на собствените си граждани.

Санкциите, които ЕС трябва да бъде готов да наложи, е необходимо да бъдат съразмерни на заплахите от Русия.

ЕС трябва да преразгледа споразумението си за сътрудничество с Русия и да го ограничи до области от общ интерес. Тя вече не може да бъде смятана за стратегически партньор.

Според евродепутатите световните предизвикателства като климатичните промени, енергийната сигурност, цифровизацията, изкуствения интелект и борбата с тероризма изискват избирателно обвързване.

По-тесни отношения ще бъдат възможни, само ако Русия изпълни изцяло споразуменията от Минск, за да сложи край на войната в Източна Украйна и да започне да спазва международното право.

Депутатите осъждат руските дезинформационни кампании и кибератаки, целящи увеличаване на напрежението в ЕС. Те са загрижени, че отговорът на Брюксел на пропагандата и дезинформацията е недостатъчен.

Опасност за Черно, Средиземно и Балтийско море

Европарламентът отхвърля нарушаването от страна на Русия на въздушното пространство на държавите от ЕС, най-вече в района на Балтийско море. Това незачитане на международните правила създава заплаха за съседите на Русия в районите на Черно, Балтийско и Средиземно море, се казва в резолюцията.

ЕП е загрижен и от постоянната подкрепа на Русия за авторитарни режими в страни като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Депутатите изразяват съжаление, че за да дестабилизира страните, насочили се към присъединяване към ЕС, Москва подкрепя организациите и политическите сили, които се противопоставят на споразумението от Преспа, довело до проправяне на пътя на Македония към евроатлантическа интеграция.

Парламентът осъжда и незаконната финансова дейност и прането на пари от Русия, което вероятно възлиза на стотици милиарди евро, изпрани през ЕС всяка година. Това създава заплаха за европейската сигурност. Засегнатите страни от ЕС трябва да прекратят всички визови и паспортни програми, от които се възползват руските олигарси.