Британският парламент отхвърли във вторник вечерта променената сделка за "Брекзит" на министър-председателката Тереза Мей, убивайки поредния шанс за излизане на Великобритания от ЕС със споразумение.

Депутатите в Камарата на общините гласуваха с 391 на 242 против допълненията към подписаното от Мей и 27-те лидери в ЕС споразумение, което те вече веднъж отхвърлиха с безпрецедентното мнозинство от 230 гласа на 15 януари.

Веднага след гласуването Мей каза, че в сряда депутатите ще гласуват дали да изключат "Брекзит" без споразумение, а вдругиден - дали Великобритания да поиска удължаване на преговорите за напускане на ЕС.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин. Снимка АП / БТА

“Искам да бъда ясна: Гласуване срещу напускане без сделка и за удължаване не решава проблемите, пред които сме изправени", каза Мей на депутатите.

Тя добави, че парламентът има ограничен избор: 

“Иска ли той да отмени член 50 (от договора на ЕС, който урежда напускането на съюза)? Иска ли той да проведе втори референдум? Или той иска да напуснем със сделка, но не с тази сделка?”

Ако утре Камарата гласува да изключи напускане без сделка, това би принудило правителството да поиска удължаване на преговорите с цел да бъде постигната сделка или да оттегли молбата на страната за излизане от ЕС. 

За удължаване на преговорите Обединеното кралство се нуждае от единодушното съгласие на 27-те държави членки. До датата за "Брекзит" остават 17 дни. В полунощ на 29 срещу 30 март изтичат двете години за преговори след подаването на молбата за напускане, които договорът на ЕС позволява.

Досега европейските институции и 27-те дадоха да се разбере, че не са склонни на отсрочка, отиваща отвъд насрочените за 24-26 май избори за Европейски парламент - време, което едва ли би стигнало за намиране на изход от кризата.

“За по-дълга отсрочка те (27-те - б.р.) ще искат сериозна причина като например нови избори или нов референдум” , коментира пред Си Ен Ен независимият депутат Майк Гейпс.

Гейпс е сред няколкото лейбъристки депутати, които напуснаха партията заради несъгласия с лидера ѝ Джереми Корбин.

Мнозинството в партията неотдавна принуди Корбин да допусне свикването на втори референдум за британското членство в ЕС.

Двете тежки поражения на Мей във важни гласувания в Камарата на общините поставят въпроса колко още време тя може да се задържи на власт.

По-рано днес Мей помоли депутатите да подкрепят споразумението ѝ за излизане от ЕС. Тя предупреди, че "ако тази сделка не бъде приета, тогава Брекзит ще бъде изгубен", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В началото на дебатите в Камарата на общините, преди ключовото гласуване тази вечер, тя каза, че е получила от ЕС "подобрения" на сделката, която депутатите отхвърлиха през януари.

Въпреки това много поддръжници на "Брекзит" все още смятат, че споразумението държи Великобритания твърде обвързана с ЕС. 

Главният юридически съветник на британското правителство Джефри Кокс заяви пред парламента, че народните представители трябва да вземат политическо решение дали са склонни да приемат гаранциите на сделката за Брекзит, предаде Ройтерс.

Преди това Кокс каза, че претърпелият изменение документ не е дал на Великобритания юридически средства за едностранно излизане от предпазната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той обаче смята, че документът значително намалява риска от това Великобритания да бъде хваната в капана на този механизъм.

Реакции от Брюксел

Още докато течаха дебатите преди гласуването, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние даде да се разбере, че без сделка няма да има преходен период.

„Слушам дебата в Камарата на общините – като че ли има опасна илюзия, че Великобритания може да се облагодетелства от преходен период при липсата на споразумение за напускане. Нека бъда ясен – единствената законова база за преходен период е споразумение. Липса на споразумение за напускане означава липса на преходен период“, написа той в туитър.

 

След гласуването Барние пак конментира в туитър:

„ЕС направи всичко възможно, за да помогне да има споразумение за напускане. Безизходното положение може да бъде разрешено само във Великобритания. Нашата подготовка за „Брекзит“ без сделка сега е по-важна отвсякога.“

Второто отхвърляне на сделката за „Брекзит“ значително увеличава риска от разрушителен развод без споразумение, заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

„Съжаляваме за резултата от гласуването тази вечер. От страна на ЕС направихме всичко възможно да постигнем споразумение...трудно бихме направили нещо повече. Само 17 дни преди 29 март днешното гласуване увеличи вероятността от „Брекзит“ без сделка. Ако има обосновано искане от Великобритания за удължаване (на срока на излизането от ЕС – б.р.), 27-те страни от ЕС ще го обсъдят и ще вземат единодушно решение“, каза говорителят.