Поне трима ще бъдат кандидатите за лидер на Реформаторския блок на конгреса, който ще се проведе в неделя. Досега бе ясно, че за поста ще се съревновават лидерът на ДСБ Радан Кънев и колегата му от СДС Божидар Лукарски.

От Движение "България на гражданите" (ДБГ) обаче също ще издигнат свой кандидат, научи Клуб Z. В партията има вече 5 номинации, като сред тях е и лидерът й Меглена Кунева. Тя обаче най-вероятно ще си направи отвод.

Не е ясно обаче дали въобще ще се стигне до избор на председател.

В СДС и ДБГ продължават да смятат, че лидерът трябва да бъде избран след изборите. На "Раковска" 134 дори имат специална позиция на националния съвет от 20 август. Въпросът да има или да няма избор на лидер ще бъде поставен на обсъждане пред конгреса и вероятно ще бъде първата тема, по която той ще се произнесе с гласуване.

Междувременно броженията срещу провеждането на самия конгрес се засилиха. От ДБГ споделиха, че част от структурите и няма да присъстват. Самата Меглена Кунева обаче щяла да е на форума, казаха от пресцентъра на партията като опровержение на появилите се днес слухове, че цялата ДБГ, включително лидерката, ще бойкотират конгреса.

Решението за организиране на конгрес на блока през първата половина на септември, на който да бъде избран председател, бе взето от лидерите на петте партии в него на 6 август. Малко преди това говорителят Радан Кънев подаде оставка. Основният мотив за тази оставка бе, че някои от партийните ръководства в блока контактуват с ГЕРБ до степен, че лидерството на коалицията се осъществавало от Бойко Борисов.

Идеята за лидер на блока даде ДБГ след като председателят на партията Меглена Кунева не влезе в Европарламента, въпреки че беше водач на листата за европейските избори през май. Тя беше изместена от кандидата на ДСБ Светослав Малинов с възможността за пренареждане на листата с отбелязване на преференция.

Междувременно от партията на Кунева се наложи да пишат опровержения за връзки с представители на ДПС. Този път за медихни публикации, че е "обядвала" с лидера на Движението Лютви Местан. Преди ден двамата присъстваха на семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

"Възмутена съм от начина, по който чрез медийни публикации политическите ни опоненти се опитват да влияят на българските граждани. Бях крайно учудена да видя, че вчерашната конференция за законодателството, организирана от посолството на САЩ, на която бяха поканени лидерите на водещите партии в страната, е представена като "обяд" с г-н Лютви Местан", пише пресцентърът на партията от името на Кунева.