Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос, пише европейската редакция на сп. "Политико".

За втори път Камарата на общините отхвърли сделката за "Брекзит", след гласуването за ратификация през януари. Поражението оставя правителството на Тереза Мей в неизвестност и политиката на Великобритания в криза, с дълбока несигурност относно следващите стъпки за "Брекзит".

Веднага след гласуването, Мей, едва чуто заради възпалено гърло, заяви, че "дълбоко" съжалява за резултата, но тя ще се придържа към обещанието, че Камарата на общините ще гласува в сряда дали желае Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март, и ако това бъде отхвърлено, да се гласува дали да отложи "Брекзит" в четвъртък. Тъй като нейната партия е силно разделена, тя призова консервативните депутати да гласуват по съвест. Но тя предупреди депутатите, че ако не блокират напускането без споразумение и гласуват за удължаване на срока, ЕС би искал да знае какво се цели с удължаването на срока, преди да го предостави - решение, което вероятно ще бъде взето на срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица.

„Парламентът ще трябва да отговори на този въпрос - каза Мей. "Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или иска друго споразумение? Това е труден избор, но благодарение на решението, което парламентът взе тази вечер, ще се сблъскате с тях. "

Премиерът заяви, че "лично се бори" с това дали да не подкрепи напускането без споразумение в гласуването в сряда или не.

"Аз държа на постигането на резултата от референдума. Но също толкова страстно вярвам, че най-добрият начин да направим това е да напуснем по правилен начин с една сделка и аз все още вярвам, че има мнозинство в парламента за този начин на действие", - каза тя с очевиден знак, че няма да гласува за напускане без сделка.

Мей допълни, че правителството ще публикува нова информация за "основните политики", които ще влязат в сила в случай на липса на споразумение, включително дългоочакваните тарифни ставки и планове за границата на Северна Ирландия в такъв сценарий.

В отговора си на изявлението на Мей, опозиционният лидер на лейбъристите Джереми Корбин заяви:

"Премиерът ни заплашва с опасност от напускане без споразумение, знаейки добре, че ще нанесе вреда на британската икономика."

В късно вечерно споразумение с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник Мей постигна поредица от "правно обвързващи" допълнения към сделката, която първоначално беше договорена през ноември миналата година. Те бяха насочени към успокояването на „брекзитърите“ на гърба й, че Великобритания няма да остане в предпазния механизъм за Северна Ирландия за вечни времена. Но главният прокурор Джефри Кокс , член на преговарящия екип и на правителството , излезе с правно становище по сделката, което се оказа фатално за шансовете на Мей да получи одобрение в парламента. Той потвърди, че Обединеното кралство няма едностранно право да напусне предпазния механизъм, което накара Европейската изследователска група на „брекзитърите“ и Демократичната юнионистка партия да решат, че няма да подкрепят споразумението, съобщава "Фокус".