Подкрепата за социалистите в Испания нараства преди изборите на 28 април. Въпреки това тя няма да е достатъчна за партията на Педро Санчес да управлява самостоятелно. 

Данните от социологическо проучване бяха публикувани във вестника "Ел Паис", предаде Ройтерс.

Според изследователите "Испанската социалистическа работническа партия" ще спечели 27,3 процента на изборите, докато за основната опозиционна група - консервативната Народна партия се очаква да гласуват 20 на сто от гласовете.

За сметка на това крайнодясната партия "Вокс" също повишава подкрепата си сред обществото на 12,1 процента. Новопоявилите се партии "Граждани" и "Подемос" се предвижда да регистрират съответно 16,3 и 13,8 процента от общия вот. 

Испанският премиер Педро Санчес обяви в средата на февруари, че свиква предсрочни избори на 28 април, два дни след като неговото социалистическо правителство на малцинството загуби вот по държавния бюджет в парламента.

Причини за политическата нестаблиност в Испания се дължат на призивите за независимост на най-богата провинция Каталуня и възхода на крайната десница - повече от 40 години след края на диктатурата на генерал Франко.