"Безспорно написването на думите ,,Джендъри на колелото'', селски тарикат, доста нагъл и прост служител…'' представляват обидни реплики, като те са били адресирани към лицето Т. Т. и са били възприети от неограничен брой хора."

С тези и други мотиви пловдивски съдия призна за законосъобразен акт за дребно хулиганство, наложен на местния жител  В. Д. Н. След свое изказване по адрес на полицейски патрул, направено чрез статус във фейсбук, виновният ще плати 500 лв. глоба по Указа за борба с дребното хулиганство, постановява Районният съд в Пловдив.

От мотивите става ясно, че Административно-наказателното дело се гледа в РС-Пловдив, след като МВР вече е наложило акт за констатиране на проява на дребно хулиганство.

Случката става на 19 ноември 2018 г. 

След като от полицая Т.Х.Т. му бил съставен акт по Закона за движение по пътищата (явно на въпросното "кръгово" или "колело" на Асеновград, б.р.), подсъдимият публикувал във фейсбук снимка на служебния автомобил, ползван от Т. с изявление, към нея:

"Джендъри на колелото на Асеновградско. Единият е меко казано джендър, … Т.!!, Т. Т. е един селски тарикат от Садово, който се представя за полицай, ама законите малко не ги знае, ама… простено му е за това, но не и за това, че ме заплашваше. Той даже е в групата, нека гледа сладура му със сладура, да не се засичаме в кабинета ми… иначе силно надявам да се видим в съдебна зала с него, доста нагъл и прост служител…''.

От присъдата става ясно, че освен другите квалификации, РС-Пловдив инкриминира и "джендъри на колелото" като позорящо твърдение.

През цялото време подсъдимият не отрича авторството на въпросния статус, но излага съображения, че в акта не били описани други обстоятелства, които били от значение за делото. Той също така смята, че твърденията му не са обидни.

Що се отнася до засегнатия полицейски служител, съдът изтъква, че фейсбук публикацията "била прочетена от А.С., Г.Д., А.К. и З.Г., които съобщили на Т. Т., който се почувствал много унизен". Четиримата полицаи, посочени с инициали, са очевидци, а и свидетели по делото.

"Тази фактическа обстановка сочи, че с действията си В. Д. Н. е извършил фактическия състав на дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 2 УБДХ, а именно: че на 19.11.2018 г. в гр. Пловдив е извършил акт на дребно хулиганство, изразяващ се в отправяне на обидни реплики  по отношение на полицейския служител Т.Х.Т., с което е нарушил обществения ред и спокойствие. Безспорно написването на думите ,,Джендъри на колелото'', селски тарикат, доста нагъл и прост служител…'' представляват обидни реплики, като те са били адресирани към лицето Т. Т. и са били възприети от неограничен брой хора, в това число и от полицейските служители А.С., Г.Д., А.К. и З.Г.. Непристойните действия, макар и да са били написани в социална мрежа, а не са били изречени на обществено място, безспорно изпълват състава на нарушението за което нарушителят е предаден на съд. Насочени са били към полицейски служител по повод и в изпълнение на служебните му задължения, в нарушение на обществения ред и спокойствие, което свидетелите възприели като оскърбително отношение и държане, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 НК (хулиганство, б.р.)", пише съдия Панайот Велчев.

Съдебният състав приема за смекчаващо вината обстоятелство - че нарушителят признава извършените от него действия и затова налага не полицейско задържане, а глоба по УБДХ.

"Ето защо, съдът намира, че в случая следва да се наложи глоба в предвидения в УБДХ максимален размер, а именно такъв от 500 лева."

Според информация на "Свободна Европа", решението е потвърдено и от Пловдивския окръжен съд.